Насловна  |  Шта радимо  |  Пројекти  |  "Означавање ТВ програма неприкладног за децу“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Пројекти

"Означавање ТВ програма неприкладног за децу“

Удружење новинара Србије (УНС) са канцеларијом УНИЦЕФ-а у Србији радило је на пројекту „Можемо боље – подизање капацитета новинара за квалитетније извештавање о деци и успостављање јединствених критеријума за означавање ТВ програма“ од 22. маја до 17. децембра 2013. године.

У Београду је 12. и 13. септембра 2013. године организована радионица „Како интервјуисати децу“ коју је водио искусни новинар и тренер Мике Јемпсон, директор британске организације МедиаWисе која се бави питањима етике медија.

У радионици је учествовало 19 новинара и уредника локалних, регионалних и националних медија.

Током дводневног рада учесници радионице имали су прилику да погледају конкретне примере интервјуисања деце из српских медија, чују ставове и дискутују са познатим и искусним српским новинарима, представницима саморегулаторних тела, судова части новинарских удружења, Комисије за жалбу савета за штампу и Републичке радиодифузне агенције. Имали су прилику и да изнесу своје дилеме, чују размишљана искуснијих колегиница и колега, али и психолога који је био укључен у дискусију.

Новинари су на радионици подстакнути да медијски покрећу теме које се тичу деце и њихових права, укључе децу у извештавање када се ради о садржајима који се на њих односе, као и да се придржавају правила прописаних Кодексом новинара Србије, препорука Међународне федерације новинара и Конвенције о правима детета УН.

УНС и УНИЦЕФ су објавили свеобухватни извештај «Означавање телевизијских садржаја и заштита деце – анализа програма националних емитера».  Уз резултате анализе програма објављени су и  налази на основу разговора са родитељима деце узраста од 10 до 17 година спроведених у пет градова Србије – Нишу, Чачку, Новом Саду, Суботици и Београду.

Показало се да је пракса обележавања програмских садржаја која постоји у Србији више од 6 година заживела, али да многи програми нису адекватно означени. Установљено је да емитери не теже структурисању програма у складу са ознакама, као и да постоји недоследност у означавању програма истог или сличног садржаја, а да различити садржаји носе исту ознаку, тако нпр. ознака  12 покрива широк спектар програма, чак и ријалити програме. 

УНС и УНИЦЕФ су на основу препорука из истраживања, уз помоћ развојног психолога, израдили Предлог критеријума за означавање ТВ програма неприкладних за децу којим се уводи и нова ознака – УР (учешће родитеља).

Заједно са Републичком радиодифузном агенцијом УНС и УНИЦЕФ су организовали три округла стола „Заштита деце означавањем ТВ програма“,  у различитим српским градовима, Нишу (6. децембар), Новом Саду (10. децембар) и Београду (17. децембар) како би представили резултате истраживања и предлоге за бољу заштиту деце од неприкладних ТВ програма.

Округлим столовима присуствовали су уредници јавних сервиса, локалних, регионалних и комерцијалних телевизија са националном фреквенцијом, представници Министраства културе и информисања, народни посланици, чланови Одбора за културу и информисање Народне скупштине Србије, представници новинарских и медијских асоцијација, удружења родитеља и других невладиних организација, студенти и професори универзитета.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси