Насловна  |  Шта радимо  |  Пројекти  |  „Ћириловање: Ћирилица у медијима“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Пројекти

„Ћириловање: Ћирилица у медијима“

Удружење новинара Србије (УНС) уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања покренуло је 2012. године сајт Ћириловање.срб.

Сајт промовише употребу ћирилице у медијима и намерава да помаже у решавању проблема у вези са употребом ћирилице у електронским медијима. Oвај сајт један је од првих са регистованим ћириличким доменом .срб. На њему се редовно објављују информације из медија на тему ћирилице.

Промоција сајта „Ћириловање“

У оквиру пројекта „Ћириловање“ 18. 12. 2012. године одржана је трибина посвећена ћирилици на којој су учествовали проф. др Александар Милановић са Филолошког факултета у Београду, проф. др Оливера Стојадиновић са Факултета примењених уметности у Београду, Предраг Милићевић директор Регистра националних домена Србије (РНИДС), Ана Чугуревић из Музеја језика и писма и Тршић Милорад Симић, власник агенције Србософ.

На трибини је указано на разлику српске ћирилица од осталих, како се ћирилица развијала кроз векове и каква је ликовна обличја попримала, како се "сналази" у свету компјутера, који све ћирлични фонтови постоје и где се могу преузети, ко купује и користи ћириличне софтвере и колико ћириличних домена је до сада регистровно на интернету. 

Фокус трибине био је на проналажењу одговора на питања зашто само мали број медија у Србији користи ћирилицу и како се могу мотивисати да то чешће чине. Велики број стручњака наглашава да би у читавом мору назива који сличе једни другима ћирилица могла производима да обезбеди неопходну јединственост, препознетљив идентитет и јако обележје простора са ког потичу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси