Насловна  |  Шта радимо  |  Догађаји  |  У Нишу обележен Светски дан слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Догађаји

Извор: УНС

У Нишу обележен Светски дан слободе медија

Новинарство у Србији је у највећој кризи од 2000. године, новинари су економски и социјално понижени, а слобода медија је данас на најнижем нивоу после петооктобарских промена, каже се у прогласу који је поводом Светског дана слободе медија упутило Удружење новинара Србије (УНС). Награда за слободу медија “Зора” уручена уредници у “Правди” Јелени Спасић.

Крај великог транспарента на којем је писало „Пронађите убице новинара“ а у оквиру акције под геслом „Пет минута громогласне тишине“ Удружење новинара Србије (УНС) обележило је данас у Нишу Светски дан слободе медија.

У прогласу УНС-а тим поводом који је прочитао генерални секретар Нино Брајовић, поред осталог се истиче да су плате високообразованих новинара ниже од просечних зарада у Србији, а хонорари за које данас у великим медијским кућама раде млади новинари износе око 15.000 динара, што је још један организован вид уништавања новинарске професије.

Новинари и медијски радници притиснути су немаштином, а у страху од губитка посла или хонорарног статуса у којем их власници медија држе годинама, подложни су самоцензури.

Према последњем истраживању УНС-а из марта ове године 49,2 посто испитаних чланова удружења одговорило је да новинари повремено прибегавају самоцензури у страху од цензуре, а 27,4 посто је рекло да прибегава самоцензури у великој мери.

Политички притисци контролора тржишта реклама надјачали су професију. Новинари и уредници у највећим медијима полажу рачуне маркетинг мернаџерима и разним стручњацима за односе са јавношћу и људске ресурсе.

Новинарима се намеће да објављују већ припремљене текстове који се сричу у маркетинг службама, а уредницима се издају упуства од „медијских стручњака“ политичких властодржаца који догађај треба да прате, а унапред им се даје на знање ко ће им на терену бити саговорници, каже се поред осталог у Прогласу УНС-а поводом Светског дана слободе медија.

У прогласу се посебно истиче чињеница да ни 18 година није било довољно да се расветле све околности око смрти Даде Вујасиновић, 13 година се од јавности практично крију налогодавци и убице Славка Ћурувије, а 11 година траје безуспешна истрага око убиства Милана Пантића.

Специјално тужилаштво за ратне злочине није показало интересовање ни за један случај убијених, киднапованих и несталих новинара и медијских радника српских редакција из периода ратова на простору бивше Југославије, упозорава се у прогласу УНС-а.

На данашњем новинарском скупу који је почео у пет до дванаест у Обреновићевој улици у Нишу новинар Горан Панајотовић прочитао је и проглас Синдиката новинара Србије у којем се позива будућа влада да под хитно размотри извештај о притисцима и контроли медија у Србији који је септембра прошле године припремио Савет за борбу против корупције, а да сви медији објаве овај извештај.

Новом сазиву парламента новинарски синдикат упућује апел да већ на првој радној седници усвоји Закон о транспарентности власништва у медијима.

Упућен је и позив представницима послодаваца у медијској коалицији да са новинарским синдикатом отпочне преговоре о потписивању гранског колективног уговора који ће штитити запослене у медијима.

Само заштићени новинари могу бити и слободни, а без слободних новинара и медија нема ни демократског друштва, поручује се на крају Прогласа Синдиката новинара Србије.

УНС је јуче колегама и грађанима поделио и списак посланика који су гласали за актуелни Закона о јавном информисању, који је Уставни суд прогласио неуставним.

Уредници “Правде” награда “Зора”

Уредници „Правде“ Јелени Спасић јуче је у Нишу уручена Награда „Зора“ за допринос слободи медија, а награду јој је уручио нишки новинар и члан Управе УНС-а Милорад Додеровић.

Због текста „Државни органи потпуно неспремни за рат“ који је објавила у новосадском „Националном Грађанском“, а који се ослањао на податке из документа које је Министарство одбране доставило посланицима парламента, против Јелене Спасић и уредника Милорада Бојовића подигнута је оптужница уз намеру да се истрага и суђење одвијају тајно, мимо очију јавности.

Међутим, УНС је покренуо петицију са око 500 потписа новинара у којој је речено „Стоп тајном суђењу новинарима“.

- Награда ми много значи и велика ми је част што су колеге својом петицијом исказале своју солидарност. На срећу новинаре у Србији више не убијају, али убијају новинасрство све више и више. Властодржцима и политичарима су пуна уста демократије и људских права, али би то морали да покажу на делу, да новинаре поштују као људе и да поштују нашу професију, остављајући нас да на миру радимо свој посао у интересу јавности, а не у њиховом интересу како би то они иначе хтели.
Поводом текста који сам написала у „Грађанском“ поручујем да бих га поново написала, да се не кајем и да се не плашим судова и суђења, рекла је примајући статуу „Зора“ Јелена Спасић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси