Насловна  |  Шта радимо  |  Акције  |  Медији нису војни циљ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акције

Медији нису војни циљ

(Последња измена садржаја извршена 23. априла 2010. године)

Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије у Абердаревој улици, испред зграде Радио-телевизије Србије 23. априла на дан погибије 16 својих колега одржавају протестну акцију "Медији нису војни циљ".

Они су се 10. априла 2009.године обратили председнику Међународне федерације новинара (ИФЈ) Џиму Бумели са иницијативом да се 23. април установи као Дан сећања на све новинаре и медијске раднике страдале у медијима који су били војни циљ и да се тога дана уз поруку „Медији нису војни циљ“ свет подсети на имена, радна места и године убијених радника РТС-а.

УНС и СНС су се обратили на више од 70 адреса чланица Међународне федерације новинара и затражили да 23. априла подсете колеге и јавност у својим земљама на 16 убијених радника РТС-а и солидарно пренесу поруку „Медији нису војни циљ“.

Бумела је 2009. године, на десетогодишњицу бомбардованја РТС-а рекао да НАТО треба да призна своју грешку од 23. априла 1999. године, када је, у борби са режимом Слободана Милошевића, гађао државног емитера у Србији. “Изгубљени животи нестали су заувек, али извињење НАТО-а породицама и колегама оних који су убијени увелико касни,“ изјавио је он.

ИФЈ је тада обећао да ће пружити подршку настојањима новинара у Србији да траже правду за своје колеге који су убијени током овог напада и да превазиђу традицију политичке поделе која тако дуго нарушава ову професију.

Генерални секретар Европска федерација новинара (ЕФЈ) Ејден Вајт на заседању највећег европског новинарског удружења одржаном у априлу 2010. године у Истанбулу 2010.године рекао је: “Европска федерација новинара (ЕФЈ) урадиће све што је у њеној моћи да се не заборави напад НАТО-а на Радио-телевизију Србије у којем је погинуло 16 медијских радника.

Повезани текстови:

- УНС и СНС: Медији нису војни циљ, 23. април 2010. године

- Позив колегама у Абердареву на обележавање годишњице, 22. април 2010. године

- Ејден Вајт: Не смемо заборавити напад на РТС, 22. април 2010. године

- УНС и СНС чекају нови потез Међународне федерације новинара, 24. април 2009. године

- Медији нису војни циљ, 22. април 2009. године

- Дан сећања на страдале у РТС-у, 10. април 2009. године

- Ратни репортери 1999. били у опасности као и војници, 6. април 2009. године














Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси