Насловна  |  Шта радимо  |  Акције  |  Дан новинара Србије у знаку дигиталне писмености
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акције

Дан новинара Србије у знаку дигиталне писмености

Удружење новинара Србије (УНС) данас је са београдским средњошколцима обележило Дан новинара Србије. Предавање о значају фотографије у онлајн медијима УНС је организовао у оквиру акције „Онлајн недеља“ баш на Дан новинара Србије и тако трећу годину за редом учествовао у акцији промоције дигиталне писмености која ових дана траје широм Европе. Предавање је држао фотограф Звездан Манчић, шеф Центра за развој фотографије.

Ученици Прве, Четврте и Осме београдске гимназије, Економско-трговинске школе

„Паја Маргановић“ из Панчева и ученици Средње занатске школе „Петар Лековић“ имали су прилике да сазнају како је настала фотографија, да чују о вези сликарства и фотографије, значају композиције, светла, о „златном пресеку“...

Манчић је ученицима објаснио на шта да обрате пажњу када фотографишу.

„Фотографија је исто што и реченица. Ако хоћете озбиљну фотографију морате да смислите шта хоћете да кажете. Затим тражите визуелне симболе који ће то да прикажу“, рекао је Манчић.

 

„Фотографија мора да има причу, јер јој то даје вредност. Такође, на фотографија морају да се нађу тачно одређене и претходно осмишњене ствари, као и у реченица. Ако има случајно уметнутих објеката, фотографија, као ни реченица са набацаним речима, неће бити добра,“ рекао је Манчић и додао да уколико фотограф жели да пренесе јасну поруку, и сама фотографија мора бити чиста и јасна.

Активно учествујући у предавању, средњошколци су на примерима фотографија разговарали о композицији, кадру, светлу, контроли линија на фотографији, али и ефектима које професионална фотографија може имати.

Трећу годину за редом Удружење новинара Србије учествује у акцији "Онлајн недеља". Ове године акција се одржава од 24. до 30. марта.

У току акције УНС је јуче најстаријим члановима представио своје активности на интернету.

Фото: Милош Мишков

Онлајн недеља

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси