Насловна  |  Шта радимо  |  Акције  |  Грачаница: Белићеви фото - портрети сведочанство времена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акције

Извор: КИМ радио

Грачаница: Белићеви фото - портрети сведочанство времена

У Дому културе у Грачаници вечерас је одржана промоција фото - монографије "Лица" Бранка Белића и отворена изложба његових фото - портрета.

На њој је представљено педесетак фотографија значајних личности српске, југословенске културе и друштвеног живота.

Изложбу је отворио Белићев дугогодишњи пријатељ Ратко Вуловић, вајар, који је много пута био присутан док су фотографије стваране.

“Бранко има магичну моћ да се примакне људима и да их погледа у лице, за разлику од других, који не смеју то да ураде ни на раздаљини од два километра. Погледајте све ове људе. Он је са многима био другар и пријатељ и био је увек у стању да са било ким за пола сата успостави пријатељство. То је његов велики квалитет”, казао је Вуловић за КИМ радио.

Бранко Белић је, говорећи о свом деценијском раду на монографији “Лица”, казао да се увек трудио да направи фотографију која ће се, пре свега, њему допасти и да је за резултат добио сведочанство о минулом времену.

“Ова лица и ове фотографије су једно велико лице српског народа”, казао је Белић.

О монографији на отварању изложбе говорио је и Глигор Чемерски, сликар. Он је казао да је Белић, не марећи за пројекат и математику, дао места непредвидивом, отвореном и неизвесном прекомпоновању живог у фото - магију.

Издавачи монографије "Лица" су Службени гласник Београд и Независна издања Слободана Машића.

Представник Службеног гласника Слободан Пенезић поклонио је вечерас, на промоцији фото - монографије, 100 књига библиотеци Дома културе у Грачаници.

Директорка библиотеке у Грачаници Бранкица Костић је, након што су јој књиге уручене, казала да би било лепо када би изложбе оваквог типа биле чешће организоване у Грачаници и када би биле посећеније.

“Кроз очи ових људи посматра нас сопствена историја за које се морамо упитати шта су учинили за нас, а онда шта би и ми требало да урадимо за њих”, рекла је Костићева.

За посетиоце галерије Дома културе, изложба фотографија Бранка Белића је несвакидашње задовољство.

“Драго ми је што је један великан српске уметности овде у Грачаници. Одушевљена сам избором фотографија и људима које је аутор фотографисао јер су они обележили, не само културу и уметност, већ и целокупну српску историју савременог доба”, казала је једна од посетитељки.

Изложба и промоција фото-монографије "Лица" у Дому културе у Грачаници организована је у сарадњи са Службеним гласником и УНС-ом.

Пре него су фотографије представљене у Грачаници, монографија је обишла Београд, Приједор, Бања Луку и Париз.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси