Насловна  |  Шта радимо  |  Акције  |  Средњошколци у УНС-у слушали предавање и писали веб извештај
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акције

Средњошколци у УНС-у слушали предавање и писали веб извештај

У оквиру акције Онлајн недеља, којом се промовише дигитална писменост, УНС је угостио београдске гимназијалце активне у Новинарским секцијама. После предавања "Како писати и извештавати за веб" ђаци су писали извештаје које објављујемо у наставку.

Упознавање средњошколаца са веб новинарством

Удружење новинара Србије организовало је данас предавање о веб новинарству у оквиру акције  Онлајн недеља. Предавању су присуствовали чланови новинарских секција Прве, Осме и Четврте гимназије из Београда.

Гимназијалци су на предавању имали прилику да упознају основна правила и технике веб новинарства. У првом делу предавања Драгана Бјелица, координатор Новинарске школе УНС-а, говорила је о разликама између новинарства 20. и 21. века. Главни узрок промене новинарства је- интернет! Интерент је омогућио бесплатан преглед садржаја новинских кућа као и могућност двосмерне комуникације односно постављање коментара на вест или чланак.

Марко Недељковић, координатор Школе веб новинарства, показао је ђацима два основна начина писања вести: обрнута пирамида и одложено дејство, као и седам основних карактеристика веб новинарства које би јавности приближиле вест, односно направили је упечатљивијом.

После предавања ученици су имали задатак да напишу вест о данашњем предавању. Ученици су имали прилику да искористе новостечено искуство о писању вести за веб.

Василије Стаменковић

Настасија Настевски

Лука Трбовић

 

УНС организовао едукацију будућих новинара

Удружење новинара Србије организовало је данас у својим просторијама предавање о дигиталној писмености, којој су присуствовали београдски средњошколци који у својим школама активно учествују у новинарским радионицама.

Предавање су одржали асистент Факултета политичких наука Марко Недељковић и новинарка УНС-а Драгана Бјелица. Ученици, заинтересовани за новинарство, су о овом предавању обавештени преко својих професора, а током предавања показали су велико интересовање за веб новинарство. Сазнали су која је разлика између традиционалних и нових медија, шта је све битно да би се написао један новинарски текст, као и шта је све потребно да би један новинар био добар.

Након предавања ученицима је додељен задатак да самостално напишу свој извештај о предавању, што су они успешно одрадили. Ово предавање је допринело бољој информисаности о модерном новинарству.

Бундало Софија

Влаовић Исидора

Миљковић Марија

 

Гимназијалци у акцији УНС-а

Ученици београдских средњих школа присуствовали су данас предавању о дигиталнј писмености у оквиру онлајн недеље, које су у просторијама УНС-а одржали Драгана Бјелица, координатор школе новинарства и Марко Недељковић асистент на Факултету политичких наука.

Предавање је имало за циљ да београдским средњошколцима приближи новинарство као професију и све задатке које један новинар треба да испуни. На предавању им је представљено са чим се новинар сусреће током писања одређене вести, као и норме које треба да задовољи. Једна од главних тема била је како утицај штампе опада, а њено место заузимају веб новине . Ученицима је приказано који посао врши новинар, а који уредник у једној редакцији.

Ученици су кроз ову радионицу учествовали у стварању једне новинарске вести и на тај начин презентовали стечена знања .

Тамара Пилиповић

Анђелија Јоксимовић

Стојан Катанић

 

Посета Удружењу новинара Србије

Ученици београдских гимназија присуствовали су данас предавању о веб новинарству које је организовало Удружење новинара Србије.

Кординатори УНС-а на креативан начин представили су ученицима новинараске жанрове и  стандарде веб новинарства. Упознали су их са вестинама и кодексима којима новинар треба да се води, професионалним стандардима приликом писања новинарског текста и методама писања вести.

Такође, упознали су их са разликама између традиционалних и нових медија.

За ученике ово представља једно ново искуство које ће употребити у њиховим школским секцијама.

Аврамовић Јелена

Чикириз Маријана

Стевановић Нада

Танасијевић Милица

 

 

Нове наде Удружења новинара Србије

 Ученици београдских гимназија посетили су данас просторије УНС-а како би присуствовали предавању ''Како извештавати за веб''.

Координатор школе новинарства Драгана Бјелица и асистент ФПН-а Марко Недељковић угостили су ученике I, IV и VIII гимназије из Београда и одржали им предавање о разликама између некадашњег и садашњег новинарства.

Увод у предавање био је филм кроз који се сазнаје како је изгледао систем новинарства у XX веку.

На предавању је истакнуто да сваки новинар мора да познаје кодекс и одређена правила новинарства.

Основна  тема овог предавања било је веб новинарство, чије су основне карактеристике: интернет као платформа, мултимедија, реално време, приступачност, интерактивност. Сваки извештај, био у веб или штампаном издању, садржи насловни блок, лид и тело вести, и може бити написан методом обрнуте пирамиде или методом одложеног дејства. Оно што разликује веб новинарство од штампаног јесу линкови, прелом текста, кључне речи, мултимедија.

Будући новинари на овом предавању начинили су прве кораке ка успешном веб новинарству.

Видаковић Јована

Николић Дејана

Поповић Исидора

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси