Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Svedokinja na suđenju Čupić - E-novine: Umesto predavanja slušali seksualizovane izjave
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

09. 11. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Svedokinja na suđenju Čupić - E-novine: Umesto predavanja slušali seksualizovane izjave

„Znam da su mnoge studentkinje posle prvog predavanja na predmetu ‘Sociologija’ odbijale da idu dalje na predavanja, upravo zbog toga što su navodile da su došle da slušaju predavanja, a ne seksualizovane izjave koje je davao profesor Čupić“, rekla je jedna od bivših studentkinja Fakulteta političkih nauka (FPN) i novinarka Autonomnog ženskog centra Sanja Pavlović na jučerašnjem ročištu u Višem sudu u Beogradu.

Podsetimo, profesor FPN-a Čedomir Čupić tužio je glavnog i odgovornog urednika portala „E-novine“ Petra Lukovića i autorku teksta „Čedomir Čupić-ime sa SOS telefona“ Lepu Mlađenović objavljenog u ovom mediju za povredu časti i ugleda.

Mlađenović je u tekstu objavila da su „ponižavanje i prezir prema ženama u govoru Čedomira Čupića mučni i nedopustivi za bilo koji univerzitet na svetu“. Ovo je jedna od spornih rečenica iz teksta kojom je Čupiću, kako se navodi u tužbi bio „povređen lični i profesorski ugled“,  za šta je tražio da mu tuženi isplate milion dinara.

On je na prethodnom ročištu rekao da i danas ima posledice zbog spornog teksta, kao i da smatra da će ih imati sve dok se sudski postupci ne završe.

Sanja Pavlović, inače zaposlena u Autonomnom ženskom centru u kome je Mlađenović psihološkinja, je na saslušanju rekla da je profesor Čupić na predavanju „u jednom trenutku rekao da su žene ribice u akvarijumu, a da muškarci treba da idu od jedne do druge ribice“ i da je u „amfiteatru nastala salva smeha kod većine prisutnih, a da su neki poput nje bili neprijatno iznenađeni“.

„Kada sam otišla kod njega (prim.nov. Čedomira Čupića) u kabinet da mi upiše ocenu iz 'Političke antropologije' on je pogledao moju sliku u indeksu i pitao je da li se radi o maturskoj slici. Rekla sam da se ne radi, na šta je on rekao da nema veze i da sam lepa na svakoj slici. Osetila sam se poniženo, neprijatno i nekako seksualizovano“, rekla je studentkinja.

Ona je navela da je „fakultet mesto gde je došla da joj upišu ocenu i da stekne obrazovanje, a ne da se komentariše njen izgled“, kao i da se u tom trenutku „osećala uvređeno i uplašeno i da nije osećala prostor da može bilo šta da kaže“.

Na pitanje Čupića „da li je upoznata sa tim da je 6.245 studenata, od kojih su 80 odsto žene, nakon objavljivanja teksta, zbog kog je podneo tužbu, dalo podršku njemu kao profesoru, zbog lažnih optužbi“, Pavlović je rekla da se „kroz maglu seća da je postojala neka Fejsbuk stranica, ali se ne seća koja, niti da je sa nekim pričala o tome“.

„U momentu kada se događalo ovo o čemu sam govorila nisam bila upoznata sa postojanjem mehanizma kojim bih mogla da ukažem na ono što sam primetila u radu profesora Čupića“, navela je bivša studentkinja i dodala da se nije obratila niti jednoj studentskoj organizaciji, zato što „nije osećala da će bilo ko reagovati“.

Čupić je rekao da je „nemoguće“ da studentkinja nije znala da na predmetu za koji je upisivala ocenu osim njega predaje još jedan profesor. To je, kako je rekao, bilo zvanično objavljeno na spiskovima i za to se on zalagao sve vreme svog rada na fakultetu, pa je Pavlović mogla da bira kod koga će polagati ispit.

Čupićev advokat je povodom iskaza studentkinje rekao da je „ova jadna devojka morala da dođe i da iskaz kakav je dala zbog toga što je praktično zaposlena kod drugotužene“ Lepe Mlađenović i istakao „da je izkaz nejasan i kontradiktoran“.

Na ovom ročištu trebalo je da budu saslušane još jedna studentkinja i direktorka Autonomnog ženskog centra, kao i prikazan video sa Jutjuba pod nazivom „Četiri vrste dijaloga pri muvanju“, ali je to zbog isteka vremena predviđenog za ročište, odloženo.

Sledeće ročište u Višem sudu biće održano 20. februara 2019. godine.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

10.11.

2018.

Sale [neregistrovani] u 01:16

Jadno i bedno

Jadan i bedan tekst, i "svedočenje", i "izveštaj" sa suđenja..., o lukoviću, o E novinama, pa i o uns, i o ovoj vlasti da i ne pišem.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi