Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  IN MEMORIAM: Mirjana Tešević (1951-2020)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2020.

Izvor: foruminfo.rs

IN MEMORIAM: Mirjana Tešević (1951-2020)

Naša prijateljica i draga koleginica Mirjana Tešević preminula je sinoć posle kraće bolesti. Pamtićemo je kao blagu ali odlučnu urednicu, feministkinju, ali pre svega kao nesebičnu ženu velikog srca.

U novinarskim pitanjima uvek odlučna, sa dozom dostojanstva koje se sreće samo kod onih koji znaju da u novinarskom poslu nema kompromisa i da je istina jedino merilo stvarnosti. Brusila je novinarsko pero mladih novinarki i novinara koji su dolazili u Televiziju Forum, nesebično prenoseći iskustvo i znanje novinarskog zanata.

U borbi za ženska prava njen glas nadjačavao je neprestane namere većine da se ženama uskrati ono što im pripada – dostojanstven život i prilika da odlučuju o svojoj sudbini. Takva je bila naša Mira.

Za nju su novinarstvo i ženski aktivizam bili neodvojivi.

Učestvovala je u osnivanju prve televizije civilnog sektora u Srbiji i prve televizije na Balkanu koju su osnovale žene – Televizije Forum, u kojoj je od 2008. do 2018. godine bila zaposlena kao urednica informativnog programa i novinarka.

Iz studija Televizije Forum prva emisija vesti emitovana je 15. oktobra 2008. godine. Voditeljka u, tada improvizovanom, studiju bila je Mira.  

Njena novinarska karijera počela je marta 1981. godine u Javnom informativnom preduzeću „Polimlje“. Radila je na poslovima novinarke lista „Polimlje“ i  Radio Polimlja. Na mestu urednice Radio Polimlja  bila je od 1991. do 1995. godine i u periodu septembar 2001- maj 2005. godine. Bila je saradnica Radio Beograda, Programa Udruženih radio stanica Srbije, Radio Užica, „Večernjih novosti“, Lokal presa.

U dugogodišnjoj novinarskoj karijeri radila je na mnogim projektima Foruma žena Prijepolja. Izdavajaju se serijal radio emisija „Naš glas, glas razuma“ emitovanih četiri  godine na radio stanicama u 10 gradova Srbije, serijal radio emisija „Dodir prijatelja“,  namenjen osobama sa invaliditetom, ciklus  emisija „Građani u akciji“  i ciklus emisija „Vreme promena“ posvećenih razvoju demokratskog i građanskog društva nakon 2000. godine.

Autorka je serijala TV emisija «Privatizacija i tranzicija  – izazovi i stranputice», koji se bavio problemima propalih privrednih društava nakon 90-tih godina i serijala TV emisija «Sa margina društva u centar društvenog života» .

Rođena je 1951. godine u Paraćinu. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je  u Bačkoj Palanci, Filozofski fakultet, smer sociologija, u Beogradu.

Sahrana naše drage Mire obaviće se u subotu 6. juna u 13 sati na groblju Ravne u Prijepolju. Porodica će saučešće primati u petak, od 17 do 21 sat i subotu od 10 do 12 sati u crkvi „Svetog Vasilija Ostroškog“ u Prijepolju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi