Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  CPI: Pet nacionalnih TV stanica i N1 ispoštovale zakonsku obavezu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2020.

Autor: FoNet Izvor: N1

CPI: Pet nacionalnih TV stanica i N1 ispoštovale zakonsku obavezu

Pet nacionalnih TV stanica i N1 ispoštovale su zakonsku obavezu praćenja učesnika izborne kampanje, iako samo tri televizije od njih - RTS, B92 i N1 imaju specijalizovane emisije posvećene izborima, navodi se u danas predstavljenom Medija monitoringu za prošlu nedelju koji je sproveo Centar za praćenje izbora i izbornih procedura (CPI).

U analizi CPI se ističe da je povećano prisustvo izbornih tema u programu šest posmatranih televizija, iako se i dalje 70-90 odsto programa ne odnosi na izbore. Rezultati monitoringa pokazuju da se tonalitet izveštavanja medija o političkim akterima razlikuje od televizije do televizije.

Kako se ističe, dok neke televizije izveštavaju uglavnom neutralno, druge su sklone da izveštaju više pozitivno ili više negativno. Medija monitoringom nisu obuhvaćene emisije sa političkim temama u kojima su učestvovali analitičari, ali su praćene aktivnosti državnih funkcionera, mada je konstatovano da one nisu tretirane kao deo izborne kampanje, s obzirom da, kako kažu u CPI, državni funkcioneri nisu govorili o temama vezanim za izbore.

U analizi dnevnih novina, ističe se da su u štampi politički akteri uglavnom ravnomerno zastupljeni, izuzev Kurira koji je predstavio samo tri izborne liste - Ujedinjena demokratska Srbija (50 odsto zastupljenosti), SNS (33 odsto) i Pokret obnove Kraljevine Srbije - POKS sa 17 odsto.

Konstatovano je i da list Danas nema posebno rubriku posvećenu izborima.

Takođe je napomenuto da u dnevnim novinama nema značajnijeg oglašavanja političkih stranaka izuzev POKS. Centar je najavio da će na dan izbora organizovati anonimne izlazne ankete na 40 biračkih mesta na opštini Voždovac. Takođe je u planu i posmatračka misija CPI koja će obići oko 300 izbornih mesta na teritoriji Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi