Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odgovor Cvejića na pismo Tepić: Savet REM može da se reformiše
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2020.

Autor: Beta Izvor: Danas

Odgovor Cvejića na pismo Tepić: Savet REM može da se reformiše

Na pitanje zašto nije urađeno više na unapređenju elektronskih medija u poslednja četiri meseca najjednostavnije bih Vam odgovorio sa: ‘Zato što Savet REM to nije hteo’, naveo je član saveta Regulatora elektronskih medija (REM) Slobodan Cvejić u odgovoru na jučerašnje pismo potpredsednice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić.

Marinika Tepić je 4. juna pozvala Cvejića da građanima Srbije pojasni „šta je sve pokušao i zbog čega nije uspeo“ da poboljša stanje u medijima u Srbiji. Prema njenoj oceni Cvejić je postao član Saveta REM-a kao deo dogovora kojim je „režim pokušao da uveri Evroparlamentarce i domaću javnost da je spreman da obezbedi medijske slobode i fer uslove za izbore“.

Cvejić je u pismu konstatovao da su postojale brojne inicijative i prijave koje su tražile reakciju REM u pravcu popravljanja ove loše situacije, ali je većina odbačena od strane Saveta. U Savet je, kako je naveo, ušao imajući u vidu četiri cilja – da se poveća transparentnost i efikasnost rada, da se poveća učešće kulturnog programa, ograniče rijaliti programi i uredi način predstavljanja političkih stranaka i funkcionera.

„Pre ulaska u Savet REM nisam imao potpunu predstavu koliki je obim posla koji REM obavlja i koliko su neki od tih poslova složeni, pre svega zbog zakonskih nedoslednosti. No, svejedno čvrsto ostajem pri četiri tačke svoje agende, jer su za njih vezani najvažniji problemi“, naveo je on.

„Svim članovima Saveta i stručnih službi REM sam predočio svoj stav u vezi politike koju REM vodi u svojoj oblasti: postoje poslovi koje REM po zakonu mora da obavlja, postoje aktivnosti koje nisu njegova nadležnost, ili u vezi sa njima postoje zakonske nejasnoće, a sve između toga je slobodan prostor u kojem REM može da definiše svoju politiku. A taj prostor nije mali. Ja sam definisanje te politike podsticao brojnim inicijativama, najčešće zajedno sa koleginicom Juditom Popović“, rekao je Cvejić.

„Predstavljanje stranaka, političara i funkcionera je trajno slabo mesto u našim elektronskim medijima. Na žalost, ovde nas je dočekala već postavljena pozornica: malo pre poslednjih promena u Savetu, stari, nekompletan saziv je usvojio pravilnik o predstavljanju stranaka na javnim servisima (RTS i RTV), što je obavezujući dokument i izradio preporuku o predstavljanju stranaka i kandidata na medijima sa nacionalnom frekvencijom, što je neobavezujući dokument“, naveo je Cvejić.

Time je „stavljen van snage stari dokument koji je svim televizijama nalagao iste obaveze i Savet je sebi oduzeo sredstvo za upravljanje ovim problemom. Bilo je jasno da tu ne može da se uradi mnogo, jer u vremenu koje je ostalo do raspisivanja izbora ne bismo mogli da realizujemo javnu raspravu koja je neophodna da bi se usvojio pravilnik kao obavezujući dokument“, kaže se u pismu.

„Umesto toga, predložio sam Savetu da REM pozove političke stranke i sve televizije sa većom gledanošću da javno potpišu zajedničku deklaraciju kojom bi se i oni i javnost podsetili načela koja propisuju zakoni koji regulišu ravnopravnost predstavljanja političkih kandidata i objektivno izveštavanje. Ovaj predlog nije prihvaćen, nego je na sajt postavljeno obaveštenje da će REM tokom kampanje naročito voditi računa o poštovanju ovih načela“, naveo je Cvejić.

„Zašto smo Judita Popović i ja ovoliko puta preglasavani? Pošto ne mogu da proniknem u motive svakog člana Saveta pojedinačno, za mene je u ovom smislu samo jedna stvar bitna, a to je da li većina članova Saveta, tj. da li Savet kao telo ima kapacitet da se uzdigne iznad ličnih i partikularnih interesa i zaštiti medijski prostor kao javno dobro koje pripada svim građanima Srbije“ kaže se u pismu.

„Ja u ovom trenutku još uvek verujem da ovaj Savet ima kapacitet da iznutra izvrši reformu i trudiću se da doprinesem tom kapacitetu. Ako budem spoznao ‘bolnu istinu’ da je to nemoguća misija, povući ću se iz Saveta REM. Nadam se da Vam je iz prethodnog jasno da to mora biti moja lična odluka“, poručio je Cvejić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi