Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Svilajncu dve redakcije 4. juna 2008. nasilno izbačene na ulicu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2020.

Izvor: Resavski poštonoša

Da se ne zaboravi i ne ponovi!

U Svilajncu dve redakcije 4. juna 2008. nasilno izbačene na ulicu

Vrelog juna 1968. studenti širom Evrope, a i u Beogradu, demonstrirali su protiv gušenja njihovih sloboda. Zahtevali su slobodu misli i izražavanja. Uspeli su u svojim zahtevima istrajnošću, jedinstvom i podrškom slobodoumnih ljudi. Ko je mogao i pomisliti da će se ponovo u resavskoj opštini Svilajncu dogoditi da „operativci demokratije“ na licu mesta bez ovlašćenja zabrane slobodu pisanja i izražavanja. Nažalost, tačno posle 40 godina u Svilajncu 4. juna 2008. godine „demokratske ličnosti“ uzimaju stvar u svoje ruke.

Komisija opštine Svilajnac koja je formirana da preuzme TV opremu koja je bila u njenom vlasništvu uzela je pravdu u svoje ruke. Nasilnim isključivanjem programa, menjanjem brava i zahtevom za iseljenjem onemogućila je dalji rad oba medija. Šest stalno i nekoliko honorarnih radnika je ostalo bez posla.

TV program se osim u Svilajncu emitovao u Despotovcu, Žagubici, Žabaru i Rači. Ni protesti Udruženja novinara Srbije nisu tada uvaženi, a nije se oglasio ni tadašnji predsednik države Boris Tadić, ni resorni ministar Nebojša Bradić. Nažalost ovakvo nezakonito postupanje nije doživelo ni sudsko sankcionisanje. Iseljenje je trajalo od 10 i 30 do 16 časova. Redakcija „Resavskog poštonoše“ je iseljena bez prisustva glavnog i odgovornog urednika, a izgubljena je arhiva, celokupna dokumentacija i odštampani primerci. Istorija se ponovila to su daleke 1871. godine sa „Resavskim poštonošom“ uradili na granici jer je list štampan u Pančevu. Koga je to briga?

Septembra iste godine formirana je nova televizija od strane opštinskih funcionera, koja je program počela da emituje i pre registracije u Agenciji za privredne registre. Za direktora je imenovana Dragana Radević, sada zamenik predsednika opštine, a televizija je bila prijavljena na adresi predsednika opštine Predraga Milanovića. Sve nezakonitosti rukovodstva opštine Svilajnac u tom periodu i kasnije nisu sankcionisane.

Glavni inicijatori i realizatori nasilja nad medijima Predrag Milanović, predsednik opštine i Dragana Radević, zamenik predsednika opštine bili su direktori Informativnog centra u periodu od 2000. do juna 2005. kada je mesto direktora popunjeno konkursom, a ne partijskim odluka Demokratske stranke.

Izbacivanje medija iz uredno zakupljenog prostora, u vreme dejstva ugovora, usledilo je kao odmazda prema medijima sa čijom uređivačkom politikom nisu bili saglasni lokalni moćnici, niti su mogli da utiču na nju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi