Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Slučaj „srpskog Snoudena“ i dalje tapka u mestu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 06. 2020.

Autor: K. Živanović Izvor: Danas

Devet meseci od hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića, tužilaštvo bez dokaza

Slučaj „srpskog Snoudena“ i dalje tapka u mestu

Dok francuski mediji izveštavaju o uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću kao „srpskom Snoudenu“, njegov slučaj se, sa pravne tačke, nije mrdnuo od početka, odnosno već devet meseci koliko je prošlo od njegovog hapšenja.

Niti nadležni u Krušiku imaju nameru da ga uskoro vrate na posao.

– Slučaj i dalje tapka u mestu. U Krušiku sam i dalje pod suspenzijom i ne znam dokle će to da traje. Jedina novina je da je Amnesty International za francusko govorno područje prekjuče objavio tekst u svom časopisu o „srpskom Snoudenu“, kako su me nazvali – kaže za Danas Aleksandar Obradović.

Njegov advokat Vladimir Gajić podseća da će 18. juna biti devet meseci od kada je Obradović uhapšen.

– To znači da će proteći devet meseci a da njemu kao osumnjičenom i meni kao njegovom braniocu još uvek nisu pruženi na uvid dokazi koji ga navodno terete. Jedno od elementarnih prava okrivljenog, to je pravo tekovina civilizovanog sveta, jeste pravo da mu se odmah i bez odlaganja daju na uvid dokazi koji ga terete – ističe Gajić, dodajući da je ovo pravo, koje je Obradoviću onemogućeno, zaštićeno Ustavom Srbije, Zakonikom o krivičnom postupku i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

– Na početku istrage sam izvršio uvid u istražni spis tužioca, kopirao ga i u njemu su se nalazili isključivo dokumenti koji su nastali na dan hapšenja 18. septembra 2019. Dakle, zapisnici o saslušanju, potvrde o oduzetim predmetima, naredba o sprovođenju istrage, pouke o pravima… i to je sve. S vremena na vreme obiđem tužioca i dobijam uglavnom isti odgovor. Predmet je na veštačenju, čekaju se odgovori državnih organa i tome slično. Još na početku kada sam angažovan da branim Obradovića, u jednom predlogu za ukidanje pritvora ukazao sam sudu, da ne samo da ja kao branilac nemam dokaze kojima se tereti okrivljeni, nego ih nema ni tužilac. Po meni je ovaj postupak na neki način bizaran – ukazuje Gajić.

Prema njegovim rečima, nema nikakih informacija ni o istrazi koju vodi Specijalno tužilaštvo koje je krajem prošle godine dalo zadatak BIA i VBA da izvrše neophodne provere u vezi sa navodima koji potiču od Obradovića i o kojima su pisali nezavisni mediji.

– Bilo bi logično da u toj pretkrivičnoj fazi postupka službe obave razgovor sa Obradovićem koji je izvor tih informacija i koji poseduje materijalne dokaze. Međutim, to se do danas nije dogodilo, kao što nemamo nikakve informacije ni o ishodu provera koje se odnose na moju prijavu pretnji koje su upućene preko bliskih lica Obradoviću dok je još bio u pritvoru. Ovde je pogonska energija za režim isključivo rejting. Pretpostavljam da javnost loše reaguje na aferu Krušik i to vidim kao razlog što se predmet eutanazira – smatra Gajić.

Naš sagovornik dodaje da oni, sa druge strane, pored ostalih obaveštavaju i ključne međunarodne činioce u oblasti zaštite ljudskih prava.

– Juče je francuski ogranak Amnesti internacionala objavio veliki tekst o Obradoviću pod naslovom „Srpski Snouden“. Mislim da je za Aleksandra velika čast što je od jedne takve institucije kao što je Amnesti obrađen njegov slučaj kao uzbunjivača, ističe Gajić i dodaje da je najvažniji korak bila podrška koju su dobili od European Centre for Press and Media Freedom iz Lajpciga, koji su još na početku postavili upozorenje na sajt Saveta Evrope i skrenuli pažnju na jedan drastičan primer kršenja ljudskih prava jednog uzbunjivača koji je zbog svoje hrabrosti završio u zatvoru.

Aleksandar Obradović je osumnjičen za odavanje poslovne tajne, iako ni jedan dokument koji je dostavio medijima, nema oznaku tajnosti.

On je ukazao na malverzacije prilikom kupoprodaje oružja namenske industrije, odnosno činjenicu da su neka preduzeća po povlašćenim cenama nabavljala naoružanje iz valjevskog Krušika.

Jedan od aktera ove afere za kojeg se tvrdi da je posredovao u trgovini oružjem je i Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića.

Gajić: Dokazi optužuju vrh vlasti

– Lično mislim da tužilac nikada neće izaći pred sud sa optužnicom protiv Aleksandra Obradovića jer ćemo im nas dvojica to vratiti kao bumerang. Mi imamo sve dokaze, ali ti dokazi ne optužuju Aleksandra nego vrh ove vlasti – kaže Vladimir Gajić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi