Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zaštitnik građana: Naš posao se ne završava odlukom REM-a da zabrani spot SNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 06. 2020.

Izvor: N1

Zaštitnik građana: Naš posao se ne završava odlukom REM-a da zabrani spot SNS-a

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović izjavila je za N1 da odlukom Saveta REM-a da zabrani predizborni spot SNS-a u kojem predsednik Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom, posao Zaštitnika građana nije završen i da će nadzor nad REM-om biti nastavljen kako bi se utvrdilo da li se ta odluka poštuja.

Stojanović je objasnila da je služba Zaštitnika građana postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada REM-a pokrenula na sopstvenu inicijativu, jer je samim pregledom spota SNS-a utvrđena sumnja da je došlo do povrede prava deteta.

Danas je, kako je rekla, održan i sastanak sa predstavnicima Saveta REM-a koji su službu Zaštitnika građana upoznali sa procesom medijskog monitoringa i odluikom o zabrani daljeg emitovanja spota.

"Naša aktivnost se ne zaustavlja. Odluka REM-a je dostavljena emiterima jutros i njeno važenje je počelo", istakla je Stojanović i dodala da će Zaštitnik građana ubuduće vršiti nadzor nad REM-om kako bi se utvrdilo da li se odluka o zabrani emitovanja spota poštuje i kakve se sankcije preduzimaju u slučajevima kada se emiteri te odluke ne pridržavaju.

Odgovarajući na primedbe pojedinih članova REM-a da nije bilo razloga da se postupak kontrole pokrene nad tom institucijom, jer ona nije kreator spota, Stojanović je objasnila da Zaštitnik građana niti može, niti želi da odlučuje o medijskom sadržaju, ali da može da vrši nadzor nad državnim organom ili nosiocem javnog ovlašćenja - u ovom slučaju REM-a - da li preduzima sve zakonske procedure prema subjektima koje može da kontroliše.

Stojanović je rekla i da bi volela da se emiteri pridržavaju odluke Saveta REM-a, posebno imajući u vidu da je reč o zaštiti prava maloletnika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi