Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Niko ne zna kako je REM izračunao da je SZS zastupljeniji u medijima od SNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 05. 2020.

Autor: Nenad Nešić Izvor: N1

Niko ne zna kako je REM izračunao da je SZS zastupljeniji u medijima od SNS-a

Posle izveštaja REM-a o zastupljenosti političkih stranaka u medijima tokom predizborne kampanje za period od 11. do 15. maja u kome stoji da je SZS dobio najviše prostora, otvorilo se pitanje po kojoj metodologiji je REM računao to vreme i da li je bilo namernih manipulacija.

Na svakom televizoru u Srbiji vidi se šest nacionalnih emitera, ali u šta smo to gledali kad nismo videli ono što je REM-u očigledno - da je u predizbornom programu opozicija zastupljenija od vlasti?

Posalnik SNS-a Vladimir Orlić kazao je sinoć u Presingu da je "notorna činjenica" da u Srbiji danas imate medijske uslove kakve nikada niste imali.

"I to što kaže BIRODI koji je član stručnog tima Dragana Đilasa. Znate šta, ne zanima me previše, ali me zanima šta kaže taj REM, statistika tog REM-a šta kaže - da SZS trenutno u predizbornom programu ima 15 odsto, a kompletna lista Aleksandar Vučić ima devet, i sad mi neko kaže da je to za nas pogodnije, pa nije, evo vaša televizija šta su rekli, meni ne smeta, da kod vas taj SZS ima četiri ili pet puta više vremena nego naša lista", rekao je Orlić.

Tačno je, međutim, da je REM prosto sabrao ono što se zbog dostupnosti broju gledalaca ne može sabirati - ukupno vreme predizbornog programa kablovskih televizija N1 i Nove S, koje ne vide svi, sa televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju.

Koji su motivi REM-a da pribegne ovakvim metodološkim egzibicijama može se pretpostavljati, piše Cenzolovka, ali kontatuje da je izvesno da je REM u ovom slučaju pribegao "sabiranju baba i žaba, pa je iz proseka tog zbira dobio biće babžab, nepostojeće isto kao i ravnomerna zastupljenost opozicionih političkih opcija u programima elektronskih medija".

Drugo, N1 od jutra do mraka emituje isključivo informativni program, što je kod drugih televizija samo jedan segment programa, a uprkos redovnim pozivima, predstavnici vlasti godinama odbijaju gostovanja u našem programu. I ove činjenice je REM iskoristio u svom izveštaju kako bi smanjio jasnu nesrazmeru u programima televizija sa nacionalnom frekvencijom koje favorizuju vlast.

Politikolog Boban Stojanović poručuje da "osobi koja je smislila takvu metodologiju za izveštavanje REM-a treba dodeliti doktorat političke propagande".

"Da tako izvrnete stvarnost to je neverovatno", ocenjuje Stojanović.

Treće, ukoliko predstavnik vlasti pomene ime nekog predstavnika opozicije, zastupljenost u medijima meri se tako da ona ide u prilog spomenutog - nevažno da li je kontekst negativan, pozitivan ili neutralan.

Zoran Gavrilović iz BIROD-ija kaže da problem jeste to što se ne mere tonaliteti. "Oni da rade takve analize, kao što mi radimo, pokazali bi da to što N1 ima puno vremena jeste dobra stvar, jer se posvećuje pažnja najvažnijem događaju u ovom delu godine", ističe on.

Portal Cenzolovka je zbog poslednjeg majskog izveštaja, uputio REM-u sedam pitanja u vezi sa, najblaže rečeno, spornom metodologijom. Odgovor koji su dobili glasi: "Smatramo da nije celishodno da se na bilo kakav način svojim odgovorima uključimo u javnu polemiku o ulozi Regulatornog tela, već da, koliko je god moguće više, radimo svoj posao na najbolji mogući način i time doprinesemo ostvarivanju ciljeva za koje se, verujemo, i vi zalažete".

Za kraj evo i podataka REM-a iz prve polovine marta o zastupljenosti političkih aktera i lista na svakoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom ponaosob.

Drugi dnevnik RTS-a lista "A. Vučić – Za našu decu" 10 minuta i 10 sekundi, Savez za Srbiju minut i 13 sekundi, a u dnevniku Pinka lista "A. Vučić – Za našu decu" 20 minuta i 39 sekundi, Savez za Srbiju ni sekund.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi