Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo Dobrica Milićević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 04. 2020.

Autor: Olivera Milošević Izvor: RTS

Preminuo Dobrica Milićević

U Jagodini je u 83. godini života preminuo Dobrica Milićević, novinar Radio Beograda, jedan od osnivača i dugogodišnji umetnički direktor festivala "Dani komedije".

Dobrica Milićević je rođen u Majuru, kod Jagodine, 1937. godine, gde mu je otac bio prosvetni radnik i direktor škole.

Novinarstvom je počeo da se bavi kao vojnik u listu "Za pobedu" Treće armije sa sedištem u Skoplju. Posle vojnog roka nastavio je studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali se pre završetka vratio svome gradu, kada je 1962. godine osnovana radio stanica. U tadašnjem Radio Svetozarevu bio je prvi spiker, reporter i urednik, sve do 1974. godine.

U Radio Beograd odlazi 1974. godine gde je radio punih 25 godina, do odlaska u penziju.

U Radio Beogradu obavljao je više dužnosti, od voditelja do redaktora i urednika, da bi posle nekoliko godina bio postavljen za odgovornog urednika informativnog programa, kasnije i za zamenika glavnog i odgovornog urednika.

Za radio stvaralaštvo dobio je sva priznanja, uključujući "Orden zasluga za narod" i najviše staleško priznanje "Dimitrije Davidović'' za uređivanje programa Radio Beograda.

Dobrica Milićević objavio je više zapaženih radio i televizijskih emisija, dokumentarnih televizijskih reportaža i nekoliko filmova o najznačajnijim manastirima Srbije i Rusije.

Napisao je šest knjiga, od kojih je najveći broj posvećen događajima u Rusiji. Posebno je zapažena serija njegovih televizijskih filmova i knjiga o pesniku Sergeju Jesenjinu.

U svom gradu, Jagodini, vratio se i svojoj prvoj ljubavi – pozorištu, u kome je poslednjih 17 godina obavljao dužnost umetničkog direktora festivala "Dani komedije".

Za doprinos pozorišnoj umetnosti uručena mu je i "Oktobarska nagrada" grada Jagodine.

Među poslednjim priznanjima je "Nagrada za doprinos razvoju novinarstva i dostojanstva novinarske profesije", koju dodeljuje Klub novinara Pomoravlja.

Dobrica Milićević, novinar, starog, dobrog kova, baršunastog glasa i besprekorne dikcije, pisac, ljubitelj pozorišne umetnosti, ali nadasve gospodin otišao je u večnost nenametljivo i tiho.

U srcima onih koji su ga znali ostaće upamćen kao rečiti gospodin, obrazovan, informisan, dostojanstven, uvek spreman za šalu, ali i dobronamernu kritiku. Do kraja života zalagao se za razvoj i odbranu novinarske profesije, pozorišne umetnosti i kulture.

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

11.04.

2020.

Jabuka [neregistrovani] u 12:21

Amin

Lepo je sećanje na dane naše saradnje i druženja. Hvala Ti, neka te anđeli u vrtu jabuka čuvaju, divni čoveče.

Odgovori
čet

09.04.

2020.

A. Dobrosavljević [neregistrovani] u 14:29

Majstor

Majstor sa majstorskim manirima

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi