Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ubica slovačkog novinara Kucijaka osuđen na 23 godine zatvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 04. 2020.

Autor: Beta, Insajder Izvor: Insajder

Ubica slovačkog novinara Kucijaka osuđen na 23 godine zatvora

Sud u Slovačkoj osudio je danas bivšeg vojnika Miroslava Marčeka na 23 godine zatvora zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice.

Marček je priznao krivicu za ubistvo Kucijaka i Martine Kušnirove 21. februara 2018. godine, koje je dovelo do masovnih demonstracija u Slovačkoj i do ostavke tadašnjeg premijera Roberta Fica.

Presudu čekaju još tri optužena u tom slučaju, među kojima je biznismen Marijan Kočner, optužen da je naručio ubistva. Kočner je vlasnik više firmi za trgovinu nekretninama.

Njih trojica su negirala krivicu, a u slučaju osuđujuće presude preti im kazna do 25 godina zatvora. Nije poznato kada bi presuda mogla da bude doneta.

Još jedan, peti osumnjičeni sklopio je dogovor s tužilaštvom u zamenu za manju, 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Prema tvrdnjama tužilaca, Kočner je pretio Kucijaku zbog objavljivanja teksta o njegovim poslovima i platio je Marčeku 70.000 evra da ga ubije.

Tužilac: Kucijak ubijen zbog istraživačkih priča o povezanosti mafija i politike

Slovački specijalni tužilac je u septembru 2018. godine zvanično saopštio da su Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova ubijeni u profesionalno pripremljenom i naručenom ubistvu, i to zbog istraživačkih priča o povezanosti mafija i politike koje je Kucijak pokrenuo.

Poslednja velika Kucijakova nedovršena tema, koju su priredile i posthumno objavile Kucijakove kolege, bile su povezanost italijanske mafije Ndrangeta i kalabrijske porodice Vadala aktivne u agrobiznisu na istoku Slovačke sa zvaničnicima stranke SMER.

Jan Kucijak je istraživao optužbe o nezakonitim isplatama fondova EU putem poreske prevare u koju su bili umešani slovački i italijanski državljani povezani s organizovanom kriminalnom grupom “Ndrangeta”.

U ovom nezavršenom članku, Kuciak je naveo da su biznismen iz Slovačke i pripadnici klana Ndrangeta iz Kalabrije proneverili novac iz evropskih fondova.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi