Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radomirović: Zabrana davanja informacija o Kovid-19 dovešće do širenja straha i lažnih vesti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 04. 2020.

Izvor: Beta

Radomirović: Zabrana davanja informacija o Kovid-19 dovešće do širenja straha i lažnih vesti

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Vladu Srbije da povuče Zaključak o informisanju u vreme pandemije KOVID-19, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva, izjavio je danas predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

On je za agenciju Beta izjavio da bi "ovakav zaključak Vlade i praksa koja bi nastala ako se primeni dovela do povećanja neproverenih informacija i širenja straha među građanima i imala bi obrnut efekat od onoga što se navodi u zaključku".

"Svako centralizovanje davanja informacija kao neminovnu posledicu ima širenje informacija iz drugih izvora, tako da i lično pozivam Vladu da što pre stavi ovaj zakjučak van snage i da omogući svim zdravstvenim radnicima da mogu da daju izjave medijima", kazao je Radomirović.

On je rekao da "ako Vlada smatra da zdravstvene institucije nisu dovoljno obučene da daju izjave novinarima može da obezbedi stručne ljude koji će davati izjave u ime tih zdravstvenih institucija".

"Bitno je da novinari na lokalu imaju tačne i proverene informacije u svakom trenutku", rekao je Radomirović.

Na pitanje da li je zadovoljan kako je medijski ispraćena situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji, kao i izveštavanjem o merama za sprečavanje njenog širenja, Radomirović je rekao da je svakako "moglo da bude i bolje".

"Brzo širenje lažnih vesti preko društvenih mreža govori da građani nemaju poverenja u nas novinare i u medije. Svakako ima prostora da se poboljša i naše izveštavanje i da se poveća povrenje građana u medije", kazao je Radomirović.

On je rekao da "ovo jeste prilika u kojoj se može vratiti poverenje građana u medije, tačnim i provovremenim informisanjem, ali da, nažalost, zaključak Vlade onemogućava takvo informisanje".

UNS podseća da se u zaključku Vlade Srbije navodi se da se ovlašćuje Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, na čijem je čelu predsednica Vlade, "da isključivo obaveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi