Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dok se drugi bore protiv virusa, u Srbiji se na Fejsbuku proganjaju nepoćudni novinari
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 03. 2020.

Autor: Denis Kolundžija Izvor: Cenzolovka

Dok se drugi bore protiv virusa, u Srbiji se na Fejsbuku proganjaju nepoćudni novinari

Teoretski je moguće da neko to radi iz zabave ili iz lične mržnje ili frustracije, ali je ipak malo verovatno. Otuda mislim da je reč o nekoj vrsti poruke koju šalje neki centar moći, kaže Dragan Janjić, urednik agencije Beta, koji se ponovo našao na udaru fantomske FB stranice – ovaj put COVID 19 Serbia (!) koja ga je označila kao „novinara koji zlonamerno i neistinito izveštava“ i koja nema nijednu objavu koja se direktno tiče pandemije koronavirusa.

Možda je predizborna kampanja zamrznuta, ali zato kampanje protiv neistomišljenika, čak ni u ovakvim kriznim vremenima, ne miruju.

Štaviše, jedna Fejsbuk stranica je bolest koju izaziva koronavirus, protiv koje se bori čitav svet, čak iskoristila za svoj naziv. Međutim, umesto saveta lekara, adresa apoteka u kojima se mogu kupiti zaštitne maske i rukavice, i, ne daj bože, drugih korisnih informacija od značaja za građane u vreme ugroženosti javnog zdravlja, nepoznata osoba (ili osobe) koja stoji iza stranice COVID 19 Serbia odlučila se – za targetiranje novinara.

Prvi koji se, s imenom i prezimenom, našao na meti onih koji bi, valjda, da pomognu tamo gde virus kojim slučajem omane, jeste glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić.

Pretnje COVID 19 Serbia novinarima

„Svakog dana objavićemo sliku novinara koji zlonamerno i neistinito izveštava građane Srbije. Danas: Dragan Janjić, urednik Bete“, navodi se u postu koji je juče objavljen, a koji, ukoliko neko slučajno ima problem s identitetom prozvanog, prati Janjićeva fotografija.

U jednom trenutku, administrator stranice je u komentarima ispod posta ostavio skrinšot Janjićevog tvita u kojem Janjić kritikuje reakciju države prema državljanima Srbije koji su se, u trenutku eskalacije pandemije koronavirusa, zadesili kojekude po svetu.

„Kad treba udariti po ovima što su otišli na skijanje, kažu da se za koronu zna već tri meseca. Kad pitaš zašto nije bilo mera ranije, kažu da se nije znalo dovoljno“, glasio je, izgleda, sporni tvit glavnog i odgovornog urednika Bete.

Uz otvoreno zgražavanje što se naziv bolesti od koje umiru i građani Srbije koristi za kampanju protiv „nepodobnih“, među korisnicima Fejsbuka dosta je onih koji su primetili da u spornoj tvrdnji nema ničeg neistinitog. Naravno, i onih koji osuđuju Janjića.

Inače, FB stranica COVID 19 Serbia kreirana je 12. marta i na njoj su dosad objavljena samo dva posta. Prvi je objavljen 25. marta i, gle, takođe nema veze s aktuelnom zarazom – zašto bi kad se korisnici Fejsbuka, jer nemaju prečih briga, mogu lepo nahuškati na obračun s tzv. drugosrbijancima.

„Svakoj drugosrbijanskoj protuvi slobodno postavite pitanje: ti si još živ?“, piše u postu koji je, kao i onaj o Draganu Janjiću, sponzorisan, odnosno Fejsbuku je plaćen određeni iznos kako bi objavu mogao da vidi što veći broj korisnika te društvene mreže.

Među onima kojima valja uputiti dotično pitanje nalaze se dobro poznata imena tzv. druge Srbije, kao i predstavnici opozicije, ali i vlasti.

Zahvaljujući plaćenom oglašavanju, na post o Janjiću reagovalo je više od 4.000 korisnika Fejsbuka, od kojih je blizu 800 ostavilo svoj komentar. Do sada je tu stranicu lajkovalo nešto više od 300 korisnika te društvene mreže.

Janjić: Besmisleno prijavljivati, država ne štiti građane

Janjiću ovo nije prvi put da je na meti kampanja koje vode FB stranice čiji kreatori uglavnom ostaju nepoznati. Pre ovoga, na njega se, kao i na još neke pojedince, prošle godine ostrvila stranica Srbija naša zemlja.

Najpre mu je sa te stranice prećeno smrću, a potom je, dva meseca kasnije, osvanuo post da su protiv njega podneli krivičnu prijavu zbog „rušenja ustavnog poretka“ jer je „davao medijsku podršku pokušaju državnog udara i rušenja ustavnog poretka Republike Srbije“ i da je „bio koordinator između Danasa, N1, Vremena i drugih medija kao glavni i odgovorni urednik Bete“.

Janjić za Cenzolovku kaže da protiv N. N. kreatora FB stranice COVID 19 Serbia nema nameru da podnosi prijavu jer veruje da će se sve završiti kao i u slučaju prijava koje je ranije podneo, kada je, kako navodi, policija obavila svoj deo posla, ali tužilaštvo nije moglo da nađe osnov za pokretanje postupka.

„Verujem da je i sada priča pokrenuta iz ’iste kuhinje’, ali nemam nameru da ponovo podnosim prijavu jer verujem da bi se sve završilo kao i prethodni slučaj“, naveo je Janjić.

„Sa žaljenjem moram da konstatujem da organi javne vlasti i društvo u celini nemaju kapacitete, a možda ni instrumente, da spreče ovakav način maltretiranja ljudi. Država bi trebalo da bude u stanju da štiti svoje građane, a pravo da ne budete izlagani sistematskom progonu je jedno od prava koja je nužno osigurati“, dodaje glavni i odgovorni urednik agencije Beta.

On veruje da je teoretski veoma malo moguće da je objavu kreirao neko iz zabave, lične mržnje ili frustracije, već da iza svega stoji neki centar moći.

„Budući da je ovde reč o eksplicitnom napadu na novinara, uz pominjanje medija u kojem radi, jasno je da se cela priča može tumačiti i kao pokušaj ’disciplinovanja’ urednika i pritisak na medije. Teoretski je moguće da neko to radi iz zabave ili iz lične mržnje ili frustracije, ali je ipak malo verovatno. Otuda mislim da je reč o nekoj vrsti poruke koju šalje neki centar moći, što celu stvar čini potencijalno opasnijom po javni interes“, smatra Dragan Janjić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi