Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odakle voditeljki Dnevnika ideja da građani aplauzom u osam nagrađuju i RTS?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 03. 2020.

Autor: Denis Kolundžija Izvor: Cenzolovka

Odakle voditeljki Dnevnika ideja da građani aplauzom u osam nagrađuju i RTS?

Na kraju sinoćnog Dnevnika 2 Radio-televizije Srbija voditeljka je pozvala gledaoce da pogledaju „kako su Beograđani u 20 časova podržali sve nas koji moramo da radimo i ovih dana“.

Na društvenim mrežama je vrlo brzo počeo da kruži taj snimak, praćen kritikama na račun RTS-ovog prisvajanja „aplauza u 8“

Akcija „aplauz u 8“ pokrenuta je na društvenim mrežama trećeg dana vanrednog stanja. Građani su pozvani da tačno u 20 časova, od kada je prošle srede, po odluci o vanrednom stanju, počela da važi zabrana kretanja od 20 do 5 časova ujutro, sa svojih terasa i prozora aplauzom podrže sve zdravstvene radnike koji brinu o zaraženima kovidom 19 i bore se protiv širenje virusa.

U međuvremenu, nakon zemljotresa koji je u nedelju pogodio Zagreba, Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je građane da isto veče aplauzom u 8 podrže građane glavnog grada Hrvatske. (Ta inicijativa pozivala je građane da u istom terminu podrže i radnike u trgovinama, starije građane…)

Aplauz te večeri u Beogradu pozitivno je odjeknuo u susednoj državi, iako je, ruku na srce, teško utvrditi da li je bio namenjen Zagrebu ili su građani i dalje na taj način nastavili da sokole naše lekare i medicinske sestre.

Nije sporno da je podrška potrebna svima koji moraju svakodnevno da rade u ovim teškim uslovima. Uključujući medije i novinare, naravno. Ako im je potrebno da se ta podrška iskaže aplauzom u 20 časova, bilo bi uputno da se promeni izvorni koncept akcije koji je prihvaćen u čitavoj državi, a do tada da je ne svojata ko stigne.

Možda vremenom građani sami odluče, i to nekako naglase, da aplauzom podržavaju i medije i novinare. Ali medije i novinare koji profesionalno i odgovorno izveštavaju, emituju proverene i tačne informacije, pogotovo o svemu što je u vezi s koronavirusom, građani sigurno već podržavaju – lojalnošću, recimo. Za tim svaki medij žudi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi