Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lalić: Svako drugačije mišljenje je opasnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 02. 2020.

Autor: K. Despotović Izvor: Danas

Tribina “Filozofski dodeljuje počasnu nacionalnu frekvenciju N1”

Lalić: Svako drugačije mišljenje je opasnost

– Ono što se desilo sa mojom novinarskom kućom navodi na pitanje kako bi to izgledalo u uređenom društvu, rekao je Veljko Lalić, glavni urednik “Nedeljnika” na tribini “Filozofski dodeljuje počasnu nacionalnu frekvenciju N1” održanoj na Filozofskom fakultetu.

– Naša ideja je da pomognemo državi, a svako drugačije mišljenje je opasnost. Novinari paze i s kim se viđaju. Imamo slučaj urednika KRIK-a. Moj posao je da se viđam sa različitim ljudima. Ne plašim se. Ali, da li verujete da meni u poslednje vreme niko ne šalje mejlove? To je potpuno neprijatna situacija. Kazne nema, a na delu je rigidnost gde se sve proverava. Sada postoji priča da “Nedeljnik” traži od Amerike da se Vulin smeni, a nedavno mi je Veran Matić rekao o svim opasnostima koje moj poziv nosi, ako je tako – napuštam profesiju, rekao je Lalić.

Tribinu je otvorila Dubravka Stojanović, istoričarka i redovni profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta, koja je sve prisutne pozvala da aplauz posvete televiziji N1, za koju je kazala da je to “medij važan za slobodu”, ali i “nesebičan jer je ponudio prostor i drugim nezavisnim medijima da se čuju i vide”, a potom uručila “počasnu nacionalnu frekvenciju” novinaru te televizije, Milošu Milovanoviću, koji je podigao visoko i rekao: Podižem ovu nagradu visoko kao na dodeli velikih nagrada u svetu i moja zahvalnost je velika”.

Potom se prisutnima obratila Žaklina Tatalović, novinarka N1, koja se osvrnula na hajku koju je prošla sa objavljivanjem njenih provokativnih fotografija u čemu je, kako kaže, bila hladne glave jer “to nije nešto vezano za novinarstvo i kvalitet nečijeg rada”.

– Imamo mnogo primera afera. Tu nisam sama. Tu je priča oko Vanje Đurić, zatim fizički kontakt ministra i novinara, setimo se Sovilja. Straha nema, ali mora biti krivične prijave. U jeku kampanje, za dva dana, pet puta nam je obaran sajt. Ali dobijamo bitke, dobićemo i rat, istakla je Tatalović i dodala da su “ objašnjenja i izgovori šturi i kratki, a treba im stati na put krivičnim prijavama, da se ne dobije samo jedno – Pa šta?!”

Moderator tribine, novinar Miloš Milovanović, konstatovao je da bi KRIK trebalo da ima posebno odeljenje za napade, i zapitao se – “Pa, kako gurate dalje? Odakle snaga?”

– To pitanje nam često postavljaju. Deo mog posla i jeste da beležim napade na nas i izveštavam o tome. Novinarima obijaju stanove, urednika nazivaju narkomanom, praćeni smo i prisluškivani. Javnost reaguje i šalje nam podršku i kroz donacije. To je pozitivna stvar, ali napadi su veliki. Dvema novinarkama su obijeni stanovi u razmaku od dve godine. To nisu bili lopovi, a država ćuti. Kako može država da bude protiv nas kada mi ukazujemo na probleme? Da imamo dobronamernu državu, rekla bi nam – hvala, odgovorila je Jelena Vasić, novinarka KRIK-a i podsetila da se desilo i to da je Informer objavio tekst “KRIK će lagati o imovini premijera”, gde je “jasno da li ima ili nema prisluškivanja”.

Isto pitanje postavljeno je i Ireni Stević, urednici Insajder.net, koja je rekla da su napadi česti i da “svako zna šta je sve preživela autorka Insajdera Brankica Stanković” i da, otkada je ona angažovana, od 2010. godine, “uvek obračuni”.

– Napadaju nas stalno. Tačno je da javnost danas ume da su buni. Mislim da veliku ulogu imaju i društvene mreže. Poslednji ozbiljniji napad se desio 2015. godine, i ja sam bila deo toga. Znam koliko je to neprijatno. Bitna je pobunjena javnost, a ima je, kazala je Stević.

Tribina je deo programa “Nije filozofski ćutati” o specijalnom ratu protiv nezavisnih medija i njihovih novinara, a sledeći susret najavljen je za 5. mart.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi