Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Džulijan Asanž: Tramp navodno ponudio Asanžu pomilovanje ukoliko porekne umešanost Rusije u američke izbore 2016. godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 02. 2020.

Izvor: BBC na srpskom

Džulijan Asanž: Tramp navodno ponudio Asanžu pomilovanje ukoliko porekne umešanost Rusije u američke izbore 2016. godine

Advokat Džulijana Asanža tvrdi da je predsednik Donald Tramp ponudio pomilovanje osnivaču Vikiliksa ukoliko kaže da Rusija nije bila umešana u razotkrivanje imejlova tokom američkih izbora 2016. godine.

Ponudu je navodno preneo bivši republički kongresmen Dejna Rohrabaher.

Asanžov advokat je izneo ove tvrdnje tokom pripremnog saslušanja pred vestminsterskim sudom uoči procesa sledeće nedelje na kojem će se odlučili o Asanžovom izručenju.

Bela kuća je saopštila da se radi o „potpunoj izmišljotini i laži."

Poruke koje objavio Vikiliks uoči predsedničkih izbora 2016. godine sadržale su poražavajuće detalje o Demokratskoj partiji i navodno su uništile šanse njene kandidatkinje Hilari Klinton.

Asanž je ranije porekao da je ovaj materijal dobio iz Kremlja, iako su ruski obaveštajci optuženi u Americi da su umešani u slučaj.

Na suđenju sledeće nedelje raspravljaće se o Asanžovom izručenju Americi zbog 18 tačaka optužnice za prethodno objavljene diplomatske depeše.

Ukoliko bude proglašen krivim, može da bude osuđen na maksimalnih 175 godina zatvora.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald rekao je na sudu da postoje dokazi da je bivši kongresmen Rohrabaher izneo ponudu za pomilovanje.

Rohrabaher, poznat po otvorenoj podršci ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, posetio je ambasadu Ekvadora u Londonu u kojoj e boravio Asanž u avgustu 2017. godine, rekao je advokat.

U to vreme, sumnjalo se da je Rusija iza sramotnih imejlova Demokratskog nacionalnog komiteta koje je objavio Vikiliks - iako je Asanž poricao da su Rusi bili umešani.

Ficdžerald je rekao da je tadašnja advokatica Asanža, Dženifer Robinson saopštila da će „Rohrabaher videti Asanža i reći, prema uputstvu predsednika, da mu nudi pomilovanje ili neki drugi izlaz ako Asanž... kaže da Rusija nije imala nikakve veze sa procurelim podacima."

Okružna sutkinja Vanesa Barajtser je odlučila da je ovaj dokaz prihvatljiv u procesu.

BBC je pokušao da stupi u kontakt sa Rohrabaherom za komentar.

U odgovoru na ove tvrdnje, predstavnica za štampu Bele kuće je rekla: „Predsednik jedva da poznaje Dejnu Rohrabahera, sem što zna da je bivši kongresmen. Nikada nije razgovarao sa njim ovoj temi, pa ni skoro nijednoj temi."

„Radi se o potpunoj izmišljotini i laži", dodala je ona.

Tramp je 2018. godine pohvalio Rodžrabahera rekavši da je „sjajan kongresmen" koji „vredno radi i svi ga poštuju."

Dnevnik Vol Strit žurnal je 2017. godine pisao da je Rohrabaher kontaktirao Belu kuću pokušavajući da obezbedi pomilovanje Asanža.

Rohrabaher je navodno tražio da Asanž obezbedi „dokaz" da Rusija nije bila izvor hakovanih imejlova koje je Vikiliks objavio tokom izbora u Americi 2016. godine.

Američko Ministarstvo pravde je 2018. godine optužilo 12 ruskih obaveštajaca da su hakovali imejlove Demokratskog nacionalnog komiteta i štaba kandidatkinje Hilari Klinton u zaveri da se izvrši uticaj na ishod predsedničkih izbora.

Optužnica i zahtev za izručenje

Među 18 tačaka optužnice protiv Asanža su zavera u cilju računarskih upada povezanih sa objavljivanjem stotina hiljada tajnih dokumenata dobijenih od bivše obaveštajne analitičarke Čelsi Mening pre deset godina.

Suđenje za izručenje treba da počne u ponedeljak pred Kraljevskim sudom. Tokom prve nedelje će se iznositi pravni argumenti obe strane.

Potom će suđenje biti odloženo, sve do nastavka procesa 18. maja, kada će obe strane tokom tri nedelje iznositi dokaze.

Asanž je u pritvoru od prošlog septembra, pošto je odslužio 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije.

Osnivač Vikiliksa je prethodno, od 2012. godine, živeo u ambasadi Ekvadora da bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualno napstvovanje. Asanž je od početka poricao optužbe, koje su kasnije i odbačene.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

20.02.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 14:27

Треће лице

Поштоване колеге, да ли то Џулијан Асанж говори о себи у трећем лицу? Такав се утисак добија када се прочита наслов. У духу српског језика, бољи наслов би био - Адвокат: Трамп наводно понудио Џулијану Асанжу помиловање уколико порекне умешаност Русије у америчке изборе 2016. године.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi