Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Direktor Telekoma Srbije: Junajted medija nam je zabranila emitovanje kanala
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 01. 2020.

Autor: Tanjug Izvor: RTV

Direktor Telekoma Srbije: Junajted medija nam je zabranila emitovanje kanala

Generalni direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk rekao je danas da je Junajted medija ultimativno zabranila Telekomu emitovanje N1, Sportkluba, Sinemanije, Granda i drugih njihovih kanala, te da za to što su gledaocima Supernove uskraćeni ti kanali nije odgovoran Telekom.

"Ono što želimo da podvučemo je da Supernova nije isključila kanale svojom voljom, već zato što je od strane Junajted medije stigao ultimativni zahtev da se kanali isključe", rekao je Ćulibrk na pres konferenciji, na kojoj su predstavnici Telekoma i pravni zastupnici te kompanije ukazali da sve ostalo što se pojavilo u javnosti predstavlja zamenu teza.

Objasnili su da je Telekom spreman da već danas vrate signal svih isključenih kanala, ukoliko Junajted grupa povuče pretnju krivičnim prijavama Telekomu, uz opasku da bi to bio znak dobre volje da se nastave pregovori o saradnji, o svim pitanjima.

Predstavnici Telekoma najavili su, istovremeno, da će ta kompanija tužiti Junajted grupu zbog plasiranja lažnih vesti u ovom slučaju o Telekomu i istakao da je svima jasno da je druga strana, a ne Telekom, isključila kanale.

"To (da smo mi isključili kanale) samo je jedna u nizu vesti koji je plasirala Junajted grupa o našoj kompaniji. Tražićemo pravdu na sudu i naknadu štete", poručio je Vladimir Lučić.

Generalni direktor Ćulibrk je najpre ukazao da je Telekom 17. januara uputio prvi, ultimativni zahtev, jasan i nedvosmislen, i pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da se isključi 17 kanala Junajted media grupe.

"Sve se to dešavalo 17. januara uveče. Prvo pismo za isključenje kanala dobili smo oko 21 čas. Na našu molbu da nastavimo pregovore, stiglo je drugo pismo u 22.30, ultimativno, gde su pretili pod krivično-materijalnom odgovornošću, uz pretnju da ćemo biti tuženi za pirateriju", rekao je Ćulibrk.

"U takvim uslovima nismo imali izbora i odluka o isključivanju kanala nije bila na Supernovi, već jasno na predstavnicima Junajted medije", istakao je generalni direktor Telekoma, koji je pokazao novinarima pisma Junajted medija grupe.

Ćulibrk je istakao da je pismima prethodilo nekoliko nedelja pregovora između Junajted medije i predstavnika Supernove, te da je Supernova čak prihvatila veće cene, nego što su kompanije u okviru tog brenda imale u prethodnim ugovorima sa Junajted medijom.

Cena je, kaže, prihvaćena, jer je smatrano da je u interesu građana da imaju te tv kanale.

"Potpuna je zamena teza da nismo hteli da prihvatimo ugovor. Prihvatili smo cenu, kao i ultimativno trajanje ugovora od tri godine, koji nama nije do kraja odgovarao, ali nismo mogli da prihvatimo teritorijalno ograničenje, jer je nezakonito", rekao je Ćulibrk.

Kako je pojasnio, treći momenat ugovaranja koji se tiče teritorijalnog ograničenja po predlogu Junajted medije, znači - da može da distribuirate TV signal na Novom Beogradu, ali ne na Voždovcu, možete na Starom gradu, ali ne na Zvezdari...- je nezakonit i za Telekom zato neprihvatljiv.

"Možda kod distribucije neke druge robe takvi uslovi mogu da postoje, možda se takvi dilovi i aranžmani sklapaju kada govorimo o mafijaškim grupama, ali Telekom Srbija ne može da prihvati takve uslove, jer Srbiju posmatra kao jedno jedinstveno tržište", istakao je Ćulibrk.

Dodao je da su molili Junajted mediju da izbaci nezakonite elemente iz ugovora.

Ćulibrk je naveo i da nije to jedini element ugovora koji se ne smatra najboljom praksom, kada se govori o ugovorima među privrednim društvima.

"Ja sam 12 godina generalni direktor, u svojoj praksi potpisao sam nekoliko hiljada različitih ugovora, ali ovakav model zaista nisam video, niti pregovore gde vam jedna strana pošalje ugovor u PDF-u, bez mogućnosti da se oko bilo čega dogovarate je nezabeleženo, jer u bukvalno svakoj drugoj tački i članu ugovora imate pretnji raskida ugovora i naplate ugovornih kazni koje dostižu i do 20 miliona evra", rekao je Ćulibrk.

On je ukazao i da je Junajted medija plasirala još jednu zamenu teza - da nisu želeli da potpišu ugovor sa fantomskom firmom Supernova.

"Svima je jasno da je Supernova naš brend, registrovan kao brend i da ni u jednom momentu nije zahtevano od Junajted medije da potpiše ugovor sa Supernovom, jer ona nije privredno društvo. Sve vreme je bila tema, i oni to dobro znaju, da se potpiše ugovor sa kompanijama koje posluju pod brendom Supernove, pre svega Radijus vektor i Kopernikus tehnolodžis, sa kojima godinama postoji saradnja Junajted medije", rekao je Ćulibrk.

Ponovio je da Supernova nije bila ugovorna strana, već je krovni brend, i da je to "klasično podmetanje".

Lučić: Suština je da hoće da nam oduzmu sport kanale

Suštinski problem u odnosima Junajted medija grupe i Telekoma je ideja te grupe da uskrati Telekomu mogućnost da u svojoj ponudi ima sportske kanale, za koje su građani pre svega i zainteresovani, rekao je danas koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe Vladimir Lučić.

Telekom je, rekao je Lučić novinarima, imao volju ne samo da se nastavi saradnja kada je reč o Kopernikusu i Radijus vektoru, već i da se proširi signal N1 i Sport kluba na druge kablovske operatere, koji posluju pod brendom Supernova, kao što su Telemark i Avkom.

"Mi smo tako ponudu od 12. decembra 2019. i dobili na sva četiri pravna lica. Nažalost, tokom pregovora kada smo već prihvatili glavne komercijalne uslove i cenu i dužinu trajanja, došlo je do promene uslova. Tekst ugovora smo dobili tek 15. januara koji nije bio u skladu sa zakonom pošto je imao ograničenje teritorije, na naše veliko razočarenje i na sve kanale kao što je Nova sport".

Lučić dodaje da je njima u Telekomu postalo potpuno jasno da je čitava ideja bila u tome da se Telekomu ugasi Sport klub, jer je i čitava borba svih ovih 10 godina u vezi sa sportskim kanalima.

"Mi, Telekom, imamo Arenu, a SBB odnosno Junajted grupa Sport klub i to su dve najveće vrednosti, u tim kanalima. Druga strana uopšte nije htela da nam da ponudu za Novu sport i Novu S, iako smo i to tražili. Niti da nam garantuje i ako već potpisujemo ugovor samo za Sport klub, nego da Sport klubu neće ostati kvalitetan sport, već da će se sav kvalitetan sport prebaciti na Novu sport, kao što oni sada imaju kampanju u BiH", naveo je Lučić.

Nažalost, dodaje, do dogovora nije došlo i Telekom je 17. januara pre isključenja da bi pokazao dobru volju poslao pismo i vlasnicima BC partners sa molbom da se produži signal, odnosno da se ne gasi signal.

Telekom je, kako je rekao, ponovio da su prihvatili ugovor iako je komercijalno gledano 50 puta nepovoljniji nego što su ranije imali kablovski operateri.

Telekom je prihvatili 48 tih nepovoljnih stvari, s tim što je samo jednu tražio da se promeni, u skladu sa zakonom i interesima korisnika, a to je da korisnici imaju pun sportski sadržaj. 

Zaštita "interesa građana" kroz samo jedan kanal?

Ćulibrk je izjavio, na pitanje novinarke N1 da li će Telekom prihvatiti javnu ponudu za uključenje te televizije u kablovske operatere te kompanije, da ga čudi njeno insistiranje da štiti interese građane samo kroz jedan kanal, a da nije zainteresovana da ih štiti za svih ostalih 16 kanala.

On je rekao da nema posebne ponude Junajted grupe samo za N1 televiziju, zapitao da li, uopšte, Telekom treba da očekuje svakih sedam dana da dobije javnu ponudu za jedan po jedan kanal.

"Da li je to ozbiljno poslovanje između privrednih društava? Spremni smo da uključimo svih 17 kanala. Kada dobijemo pisanu ponudu svakako da ćemo odgovoriti. Da li zaista mislite da Telekom nema svojih poslovnih interesa kao akcionarsko društvo? Gospodo iz Junajted medija grupe, molimo vas, javite nam se da nastavimo razgovore u interesu svih korisnika, građana Srbije, kako bi završili ovu agoniju", rekao je Ćulibrk.

Vladimir Lučić ponovio je da je Telekom prihvatio finansijsku ponudu Junajted medija za svih 17 kanala, uključujući i N1, a da je dobijen predlog ugovora koji nije u skladu sa zakonom, po pitanju teritorijalnog ograničenja, koja takođe uključuje i N1.

Takođe, Lučić objašnjava da je Junajted grupa u jednom trenutku izrazila spremnost da kanale da Telekomu Srbija i to su potvrdili pisanim putem.

"Nije nam jasno da posle takvog obraćanja i kada je bio vlasnik BC partners 17. januara i kada smo bili spremni da odmah potpišemo ovaj ugovor za sva četiri kablovska operatera na tri godine, da je sledila ova naredba o isključenju signala. Podneli smo zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije tražeći privremenu meru da se ovi kanali vrate, jer smatramo da se ovde radi o velikom i grubom kršenju konkurentnosti i obratili smo se svim ambasadama EU kao i Evropskoj komisiji. Zato što se ovde radi o firmama u Luksemburgu i Švajcarskoj u nadi da će pomoći da se signali ovih kanala vrate na pomenute operatere", zaključio je Lučić.

Predstavnik advokatskog tima Telekoma, iz Kancelarije Gecić, Ognjen Colić je ukazao da je Antimonopolski zakon jasan i da je se jasno vidi da takve radnje Junajted medije predstavljaju nedvosmislenu povredu tog zakona, pošto je predviđena podela tržišta, odnosno da deo korisnika u jednom gradu može da gleda kanale, a u drugom gradu ili opštine da ne može.

"To je podela tržišta koja je zabranjena i predstavlja povredu konkurencije", naglasio je on.

Dodaje da su takve radnje zabranjene ne samo pravnom subjektu koji tako nešto nudi, već i onom ko bi tako nešto prihvatio.

Prema njegovim rečima, zaključenje takvog ugovora bi za oba pravna subjekta moglo da ima za posledicu izricanje kazni do 10 odsto konsolidovanog prihoda pre poreza i to ne samo jednog subjekta, već cele korporativne grupe.

Takođe, dodaje Colić, takav pravni rezon je više puta potvrđen kroz praksu Evropske komisije za zaštitu konkurenciju.

Podseća i da je Srbija zemlja potpisnik S SP sporazuma i da je Srbija i posebnom klauzulom obavezana da njeni organi prate evropsku konvenciju za zaštitu konkurencije.

Brnabić: Spor JMG i Telekoma komercijalno pitanje

Premijerka Ana Brnabić pozvala je večeras Junajted media grupu (JMG) da se dogovori sa Telekomom da se njihovi kanali emituju na Supernovi i ocenila da je reč o komercijalnom pitanju koje je N1 televizija pretvorila u par ekselans političko pitanje, tvrdeći da neko hoće da ukine tu tv.

Besmisleno je da neko želi da spreči nešto što je na Supernovi na 36 ili 38 mestu po gledanosti, rekla je premijerka.

U prilog tome da je reč o komercijalnom pitanju navela je da je reč o emitovanju sportskih kanala, a ne televizije N1.

Istakla je da nikom nije u interesu da ukida nešto što ima takav rejting na Supernovi.

"Ne radi se o bilo kakvoj političkoj priči, ali svaka čast za N1, uspeli su da naprave priču i da naprave kampanju i pokazali da su sposobniji od bilo koje naše opozicije”, rekla je premijerka u emisiji Hit-tvit na Pink televiziji.

Premijerka je istakla da je ovde par ekselans politička kampanja.

"Ne znam da Ii je gore to, da li je politička kampanja od jednog medija ili se taj medij koristi da natera drugu kompaniju, Telekom, da prihvati bilo koje uslove, što je klasična ucena, a ako ne prihvate,. Reći ćemo da je cenzura", rekla je Brnabić.

Ovakva politička kampanja je do sada neviđena i nečuvena, poručila je premijerka.

Godfri: N1 treba da bude dostupan što većem broju građana

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izjavio je večeras, povodom nepostizanja sporazuma "Junajted medije" i "Telekoma Srbije", da nije u toku tog komercijalnog spora, ali je ocenio da bi program televizije N1 trebalo da bude dostupan što većem broju građana, dodajući da je to u interesu Srbije.

"Kako traju pripreme za izbornu kampanju čuli smo opravdane kritike EU, ali smo i mi sami ukazali na neke propuste kada je reč o medijskoj slici...Zar ne bi bilo bolje da N1 emituje program većem broju gledalaca", kazao je Godfri, gostujući u emisiji Hit tvit na televiziji Pink.

Godfri je rekao da nije previše u toku komercijalnog spora između Junajted medije i Telekoma Srbije, navodeći da nije ni u njegovoj nadležnosti na mestu ambasadora SAD da se meša u komeracijalne sporove.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

31.01.

2020.

Milan Đokić [neregistrovani] u 11:38

Teška glupost

Treba da vrate kanale "Sport klub"-a jer je to u interesu građana". Ja volim da pratim sportska dešavanja, posebno kada igra "Partizan", ali to ne znači da je od javnog značaja. Sportski kanali od javnog značaja..? Teška glupost.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi