Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prvanović: Stranke i organizacije da se izjasne o zahtevu RTS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 01. 2020.

Autor: Beta Izvor: N1

Prvanović: Stranke i organizacije da se izjasne o zahtevu RTS-u

Inicijator Zahteva za promenu uređivačke politike RTS-a, naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović pozvao je sve političke stranke, organizacije i udruženja novinara da se izjasne o Zahtevu i da ga podrže jer je profesionalno i objektivno informisanje u interesu svih.

"Profesionalno i objektivno informisanje trebalo bi da podržavaju sve političke stranke, pa ih pozivam da se javno izjasne o našem zahtevu, da li ga podržavaju ili ne. Pozivam i sve organizacije, a pre svega udruženja novinara, da se i ona izjasne", kazao je Prvanović za list Danas u tekstu pod naslovom "RTS gori nego devedesetih".

Zahtev za promenu uređivačke politike koji je do sada potpisalo više od 140 članova akademske zajednice u Srbiji biće, kako je najavljeno, danas predat Upravnom odboru, direktoru i urednicima RTS-a.

Potpisnici Zahteva za promenu uređivačke politike medijskog javnog servisa, RTS-a, izjavili su za Danas da su se na takav korak odlučili zato što smatraju da "RTS ne poštuje zakone o javnom informisanju i javnim medijskim servisima, a da je ono što radi prikrivanje potpune istine, dezavuisanje i obmanjivanje građana".

Prvanović je rekao da "zahtev nema za cilj da zastupa interese bilo koje političke stranke, već interese celog društva da zna istinu i da bude potpuno obavešteno".

"Profesionalno i objektivno informisanje bi trebalo da podržavaju sve političke stranke, pa ih pozivam da se javno izjasne o našem zahtevu, da li ga podržavaju ili ne. Pozivam i sve organizacije, a pre svega udruženja novinara, da se i ona izjasne", kazao je Prvanović.

On dodaje da ukoliko neko od pozvanih ne podrži zahtev, ili izbegava da se izjasni, "postaće jasno čije partikularne interese RTS svojim obmanjivanjima građana zastupa".

Ivan Kljajić, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, i jedan od potpisnika, rekao je da se dobro seća vremena bivših urednika RTS-a u vreme građanskih ratova 90-tih godina prošlog veka Komrakova, Čukića i ostalih, "kada je RTS bio sredstvo dezinformisanja, propagande i laži" a danas je, "RTS isto to pa i mnogo gore".

"Onda smo imali ratove, bedu, hiperinflaciju. Danas nemamo užase ratnih strahota. Te užase je zamenio propagandni rat koji u osnovnom kodu ima neverovatan primitivizam kojim se ubija zdrav razum čitavog naroda zarad ostanka na vlasti jedne male grupe ljudi, jednog čoveka kome je Srbija postala eksperiment u kome RTS igra odlučujuću ulogu jer se godinama ne čuje, ne samo reč opozicije, već ni reč zdravog razuma", rekao je Kljajić.

U Zahtevu za promenu uređivačke politike RTS-a između ostalog se traži da se "u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere: od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera "Đilasovih miliona" i odnosa Boška Obradovića prema ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji".

Tekst zahteva akademske zajednice može se naći na sajtu Peticije i svi koji žele mogu da ga potpišu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi