Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Brojne žalbe Savetu za štampu zbog narušavanja privatnosti maloletne žrtve
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 01. 2020.

Izvor: Savet za štampu

Brojne žalbe Savetu za štampu zbog narušavanja privatnosti maloletne žrtve

Aleksandra i Robert Karimanović podneli su Savetu za štampu žalbe protiv dnevnih novina “Srpski telegraf”, “Informer”, “Kurir” i “Alo” zbog kršenja prava na privatnost njihove maloletne ćerke. U žalbama dostavljenim posredstvom advokata, navodi se da su prekršene tačke Kodeksa novinara Srbije koje se odnose na obavezu medija da štite privatnost, dostojanstvo i integritet osoba o kojima pišu, kao i da osiguraju da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena ili fotografije.

Savetu za štampu se, povodom ovog slučaja, prethodnih dana obratio veći broj građana, koji su bili uznemireni objavljenim tekstovima, kao i pojedine nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava dece i žrtava zločina. Na ovaj slučaj stiglo je ukupno 20 žalbi, a Komisija za žalbe Saveta za štampu će se o tome izjašnjavati na sednici 30. januara, nakon što dobije i odgovore redakcija koje su objavile sporne tekstove.

Ne želeći da dodatno povređujemo privatnost i dostojanstvo maloletne žrtve, odlučili smo da ovoga puta odstupimo od uobičajne prakse da sve sporne tekstove objavimo na sajtu Saveta za štampu i objavićemo samo linkove ka tekstovima koji su sastavni deo žalbi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi