Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Udruženje sudija i tužilaca tvrdi da Danas ugrožava samostalnost tužilaštva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 01. 2020.

Autor: V. Jeremić Izvor: Danas

Podnosioci krivične prijave protiv Milomira Marića žalili se Apelacionom tužilaštvu zbog odbacivanja prijave zbog vređanja profesora Sinanija

Udruženje sudija i tužilaca tvrdi da Danas ugrožava samostalnost tužilaštva

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UTS) obratilo se Povereniku za samostalnost tužilaštva Državnog veća tužilaca zbog ugrožavanja samostalnosti tužilaštva od strane lista Danas i portala Cenzolovka, objavilo je ovo strukovno udruženje na svom Tviter nalogu.

Slučaj zbog kojeg se UTS odlučio na ovaj korak tiče se krivične prijave koju je grupa nevladinih organizacija podnela protiv glavnog urednika televizije Hepi Milomira Marića zbog raspirivanja nacionalne i verske mržnje vređanjem profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijela Sinanija.

Naime, zamenik tužioca Višeg tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović koji je prijavu odbacio je predsednik Udruženja sudija i tužilaštva Srbije.

List Danas se ovom temom bavio tekstom pod nazivom „Marić ugostio tužioca koji je odbacio prijavu protiv njega“, u kojem smo naveli da je Stefanović godinu dana pre Marićevih izjava koje su predmet istrage, gostovao u emisiji kod okrivljenog novinara.

Takođe smo naveli i podatak da Stefanović nije podneo zahtev za sopstvenim izuzećem.

Prigovor na njegovu odluku da odbaci krivičnu prijavu protiv Marića pre dva dana Apelacionom tužilaštvu podnela je Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija.

„Zamenik tužioca u dopisu nije naveo nijedan razlog za odbačaj krivične prijave u kojoj su označeni linkovi ka emitovanoj emisiji za područje cele Srbije, a u kojoj je novinar Milomir Marić omalovažavao Danijela Sinanija, profesora Beogradskog univerziteta, izazivajući i raspirujući nacionalnu mržnju i netrpeljivost. Cela emisija bila je posvećena dešavanjima u vezi sa odlukom da je doktorat ministra Siniše Malog plagijat“, navodi se u prigovoru koji je objavila Cenzolovka.

U prigovoru se dodaje da je „iznenađujuće da je odluku o krivičnoj prijavi Više javno tužilaštvo donelo u postupku u kome je postupao zamenik tužioca Nenad Stefanović koji je bio gost u emisiji Milomira Marića ‘Dobro jutro Srbijo'“.

„Svakako je percepcija javnosti takva da se može posumnjati u objektivnost i samostalnost ovog zamenika tužioca u konkretnom predmetu. I zamenik tužioca i tužilac morali su u ovom postupku ceniti da se stvara utisak da je novinar Milomir Marić bio zaštićen od strane zamenika tužioca koji je bio gost u njegovoj emisiji“, ističu podnosioci krivične prijave Marića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi