Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vreme: Propust nismo napravili, nego Ministarstvo kulture nečinjenjem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 01. 2020.

Izvor: Vreme

Povodom odgovora Ministarstva na saopštenje redakcije "Vremena"

Vreme: Propust nismo napravili, nego Ministarstvo kulture nečinjenjem

Krajnje poražavajuće i deprimirajuće deluje reagovanje Ministarstva kulture i informisanje na saopštenje nedeljnika "Vreme".

Ništa u njemu nije patetična demagogija. Naprotiv, jadno je i otužno pravdanje Ministarstva zbog čega je podnelo prekršajnu prijavu protiv "Vremena": da bi se dodvorilo režimskim tabloidima, Ministarstvo tobože insistira kako je zakon jednak za sve pa pokušava da izjednači nas i njih. Drugačije i ne možemo objasniti njihovu potrebu da se čitav dan bave nama. Osim ako je reč o potrebi da se politički opravdavaju zbog činjenice da je "Vreme" pohvalilo reakciju Ministarstva kulture i informisanja protiv režimskih tabloida.

Sadržaj teksta i kontekst su ključni element novinarstva. To bi makar neko u Ministarstvu kulture i informisanja morao da zna. Inkriminisanje "Vremena" po principu da bi "svaki dan svako glasilo moglo da objavljuje isti inkriminisani sadržaj pod uslovom da kritički govori o predmetnom fenomenu" primer je – najblaže rečeno – nedostatka inteligencije i logičkog rasuđivanja. Zašto bi Vreme to radilo? Mi za razliku od tabloida ne proizvodimo sporni sadržaj, već se decenijama uporno borimo protiv njega. Grafička oprema teksta "Zlo vreba sa kioska" samo je ilustracija medijskog dna koji je Srbija dosegla i služi da čitalac shvati o čemu se, zapravo, radi. Ogromna i nepopravljiva šteta – ponavljamo – već je učinjena.

Sve je to dobro poznato Ministarstvu kulture i informisanja. Zato je prekršajna prijava protiv "Vremena" vrhunac licemerja. Uz sve ono što su radili i svakodnevno rade režimski tabloidi i televizije bez ikakve, makar i minorne reakcije Ministarstva, ispada da je "Vreme" najveći problem. Moguće je i zbog toga što za razliku od režimskih tabloida i televizija, predstavnici vlasti našem nedeljniku ne daju izjave i intervjue.

I na kraju, propust nije napravilo "Vreme" grafičkom opremom jednog teksta, nego Ministarstvo kulture i informisanja svojim nečinjenjem koje je dovelo do nezabeležene zatrovanosti medijske scene u Srbiji.

Na eventualne nove reakcije Ministarstva kulture i informisanja, "Vreme" više neće odgovarati. Sve je rečeno.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi