Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  IN MEMORIAM: Jelena Štajner (1924–2019)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 12. 2019.

Izvor: Dnevnik.rs

IN MEMORIAM: Jelena Štajner (1924–2019)

U Novom Sadu je u 96. godine preminula Jelena Štajner, prva sekretarica posleratne „Slobodne Vojvodine“, preteče današnjeg „Dnevnika“.

Bila je i novinar i stenograf i sve što je u posleratnim godinama jedinom dnevnom listu na srpskom jeziku u Vojvodini trebalo.

Rođena je maja 1924. godine, a u redakciju „Slobodne Vojvodine“ došla je maja 1945. Od prvog radnog dana isticala se sposobnošću, preduzimljivošću i smislom za redakcijske poslove. Tih prvih godina u redakciji „Slobodne Vojvodine” Jelena je radila sve: oranizaciju posla, stenografiju, pisanje tekstova, okupljanje dopisnika...

Ceo svoj radni vek, skoro čitave četiri decenije, provela je u svom „Dnevniku“ i bila je duša redakcije. Oko nje su se svi okupljali, ona ih je tešila ili korila, uvek imala lepu reč, širok osmeh i optimizam koji je brzo prelazio na svakog. Za Jelenu nije važilo: ne mogu, neću stići, nemam vremena... Ništa nije ostavljala za sutra. Novinari i urednici u vreme kada je ona bila sekretar redakcije znali su da će sve biti pod konac, da je sve sređeno, rezervisano, obezbeđeno, njima podređeno i omogućeno da svoj zadatak urade na najbolji način.

Sve do pre nekoliko godina Jelena je dolazila na Dan Dnevnika, a kada to više iz zdravstvenih razloga nije mogla, svakog 15. novembra pozivala je redakciju i upućivala čestitke svom listu. Volela je svoj list i svoje bivše kolege, a i jedna je od retkih koja ga se nikada i ni zbog koga nije odrekla.

O njenom savesnom i predanom radu svedoči i Orden rada sa srebrnim vencem, kojim je dobila priznanje i od onih van „Dnevnika“. Jednostavo, njen metod rada davno je prešao granice lista.

Bila je jedna od poslednjih sekretarica i novinarki nekadašnje „Slobodne Vojvodine“, koja je 1. januara 1953. godine postala današnji „Dnevnik“. Jelena je bila deo istorije „Slobodne Vojvodine“ i prvih decenija našeg lista. Do poslednjeg dana pamtila je sva zbivanja, sve novinare i urednike koji su prošli kroz naš list, glavne i odgovorne urednike, direktore, kurirke, stenografe, fotoreportere, dopisnike... Pamtila i tugovala za onima koji su otišli pre nje. Sada je prva redakcija posleratne „Slobodne Vojvodine“ kompletna, stigla im je i Jelena.

Jelena Štajner biće sahranjena u ponedeljak, 16. decembra u, 13 časova, na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi