Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šabački „Glas Podrinja“ obeležio 75 godina postojanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 12. 2019.

Autor: D. E. Izvor: Danas

Šabački „Glas Podrinja“ obeležio 75 godina postojanja

Šabački nedeljnik „Glas Podrinja“ obeležio je 75. godinu postojanja i neprekidnog izlaženja.

Tim povodom, u 3761. broju ukazano je kroz kakve je sve burne godine prolazio list i kakve su sve turbulencije pratile društvo. Prvi broj izašao je 16. decembra 1944. godine, na četiri strane. Od tada „Glas Podrinja“ postao je nezaobilazni deo Šapca i podrinskih opština.

Zlatno doba ovog nedeljnika bile su sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka, kada je izlazio u čak 25.000 primeraka i imao dopisnike iz svih opština u Podrinju.

Iz redakcije ovog glasila potekao je Radio Šabac, osnovan četvrt veka kasnije, kao i TV Šabac. Ovi mediji imali su jedno vreme zajedničku redakciju sa više od 30 novinara, a ukupno je u RNIRO „Glas Podrinja“ imao više od stotinu zaposlenih.

U to vreme podignuta je i zgrada za ove medije, na 2.500 kvadrata.

Kriza je došla devedesetih godina, a tokom NATO bombardovanja srušena je antena Radio Šapca, visoka stotinu metara. Kasnije je došla privatizacija, a „Glas Podrinja“ prodat je za rekordnih 700.000 evra. Međutim, novi vlasnici nisu isplatili poslednju ratu, tako da je privatizacija poništena. U međuvremenu iz redakcije je otišlo desetak novinara i saradnika nezadovoljni postupanjem vlasnika lista i oformili su novi list „Šabački glasnik“.

Na novoj aukciji „Glas Podrinja“ je prodat za 180.000 evra. Danas „Glas Podrinja“ uspešno posluje, izlazi na 48 strana, a redakciju čine relativno mladi i osposobljeni novinari. List je zadržao izveštavanje iz opština Koceljeva i Bogatić, a posebno značajno jeste to što redakcija bira najboljeg sportistu Podrinja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi