Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ukrajinska policija uhapsila osumnjičene za ubistvo novinara iz 2016.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 12. 2019.

Autor: Beta/AP Izvor: Danas

Ukrajinska policija uhapsila osumnjičene za ubistvo novinara iz 2016.

Ukrajinska policija uhapsila je danas nekoliko osoba osumnjičenih za ubistvo novinara Pavela Šeremeta pre tri godine, ali zvaničnici su rekli da još nisu utvrdili ko je naručio ubistvo.

Pavel Šeremet, koji je rođen u Belorusiji, ubijen je podmetanjem eksploziva ispod njegovog automobila u centru Kijeva 20. jula 2016. godine. Taj prozapadni novinar bio je kritičar ruskih, ukrajinskih i beloruskih vlasti.

Ukrajinske vlasti dugo su kritikovane zbog toga što nisu uspele da pronađu počinioce.

Poznat po svojoj nezavisnosti, 44-ogodišnji Šeremet radio je za uticajni ukrajinski informacioni sajt Ukrainska Pravda, i mao jutarnju emisiju na radiju Kijev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da iako su osumnjičeni počinioci uhapšeni istražitelji još ne znaju ko je naredio Šeremetovo ubistvo.

Među osumnjičenim su poznati veterani petogodišnjeg rata sa proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je da su hapšenja usledila posle teške i uporne istrage koja je po njegovim rečima dala „senzacionalne i šokantne rezultate“.

„Javnost treba da razume razliku između patriotizma i veleizdaje“, rekao je Avakov.

Zamenik šefa nacionalne policije Jevhen Koval rekao je da su osumnjičeni nameravali da destabilizuju socijalnu i političku situaciju u Ukrajini preko ubistva poznatog novinara.

Jean od osumnjičenih Andri Antonenko objavio je da je uhapšen preko Fejsbuka i napisao da mu se pretresa satan. Antonenko, rok muzočar, bio je u specijalnim snagama tokom borbi na istoku Ukrajine.

Među uhapšenim identifikovani su i Julija Kuzmenko,doktorka koja je volontirala da pomogne vojsci na istoku i Jana Dugar, koja se borila u sukobu.

Koval je rekao da su Antonenko i Kuzmenko optuženi da su postavili eksploziv ispod Šeremetovog auta. Rekao je da su se istražitelji oslanjali na snimke nadzhornih kamera i na druge dokaze.

Policija je identifikovala još dvoje osumnjičenih koji su u pritvoru u vezi drugog krivičnog slučaja. Oni još nisu zvanično optuženi za umešanost u ubistvo novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi