Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Tramp najdirektnije guši medije u istoriji SAD“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 12. 2019.

Autor: I. Š. M. Izvor: Danas

„Tramp najdirektnije guši medije u istoriji SAD“

Novinar Foks njuza Kris Valas, koga neretko hvale jer, za razliku od svojih kolega, postavlja vrlo oštra pitanja zvaničnicima američke administracije, dobio je veliki aplauz jer je na događaju povodom proslave Prvog amandmana izrekao najžešću kritiku do sad i to na račun predsednika SAD Donalda Trampa.

Poznati voditelj na konzervativnoj mreži poznatoj po odanosti Beloj kući kritikovao je Trampa za najdirektniji napad na slobodu medija u američkoj istoriji.

„Verujem da je predsednik Tramp uključen u najdirektniji, trajni napad na slobodu štampe u našoj zemlji“, kazao je Valas u sredu uveče, nakon čega je čuo aplauz u Njuzeumu, muzeju profesionalnog novinarstva u Vašingtonu koji se uskoro zatvara i neće biti na lokaciji na kojoj je bio proteklih 12 godina. „Učinio je sve što je u njegovoj moći da potkopa medije, da pokuša da ih delegitimizuje i mislim da je njegov cilj jasan: izazvati sumnju u to da li nam verovati kada kritički izveštavamo o njemu i njegovoj administraciji“.

Veteran novinarstva je dodao: „Budimo iskreni, predsednikovi napadi su naneli neku štetu. Anketa Instituta Freedom forum otkrila je da 29 odsto Amerikanaca, što je gotovo trećina svih nas, misli da je Prvi amandman otišao predaleko. A 77 odsto ili tri četvrtine kaže da su lažne vesti ozbiljna pretnja našoj demokratiji“.

Valas je redak glas neslaganja u Foks Njuzu, koji je u vlasništvu Ruperta Mardoka, a gde su preovlađujući stavovi u jakoj korelaciji s Trampom. Sin uglednog novinara Majka Valasa vodi već nekoliko godina nedeljnu političku emisiju u kojoj prema sagovornicima nema milosti. To se nedavno nije svidelo Trampu, pa je u tvitu napisao da je „Valas gadan i nepodnošljiv“.

U sredu uveče, u Njuzeumu Valas je takođe upozorio medije da ne budu zlonamerni. „Mislim da mnogi od naših kolega vide predsednikove napade, njegovo neprestano trzanje na medije kao razlog, kao izgovor da sami pređu liniju, da se odgurnu, i to je velika greška“, rekao je. Kako je dodao, „vidim to stalno na naslovnoj strani glavnih novina i na glavnim večernjim vestima: činjenice pomešane sa mišljenjem, reči poput „senzacija „i „skandal“. Zlonamernost izveštača i urednika jasan je kao naslov“, zaključio je voditelj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi