Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Istraga ubistva novinarke sa Malte vodi do kabineta premijera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 12. 2019.

Autor: Bojana Jovanović Izvor: KRIK

Istraga ubistva novinarke sa Malte vodi do kabineta premijera

Optuženi za umešanost u ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije biznismen Jorgen Feneh rekao je juče da je informacije iz istrage i šta sve policija preduzima redovno dobijao od šefa kabineta premijera Malte Kita Šembrija, pišu malteški mediji. Feneh je prošle nedelje optužio Šembrija da stoji iza ovog ubistva.

Šembri ga je, kako je ispričao, upozorio da mu se prisluškuje telefon, kao i da će policija izvesti akciju hapšenja u gradu Marsa u decembru 2017. kada su uhapšena trojica sada optuženih za ubistvo novinarke, pišu mediji sa Malte.

Kazao je i da je Šembri poslao posrednika u njegov dom prošle nedelje, dok je bio u kućnom pritvoru, i dao mu pisano uputstvo o tome šta treba da kaže policiji tokom ispitivanja.

Ove informacije, kako je rekao Feneh, bivši šef kabineta premijera dobijao je od inspektora koji je vodio istragu.

Upitan o svom odnosu sa Šembrijem, Feneh je rekao da se poznaju iz mladosti i da su se viđali redovno, dvaput nedeljno.

Feneh je svedočio na sudu u postupku u kome je tražio da se ovaj inspektor isključi iz slučaja.

Jorgen Feneh, jedan od najbogatijih biznismena sa Malte, uhapšen je pre dve nedelje kada je, kako se sumnja, jahtom pokušao da napusti zemlju.

On je po hapšenju policiji rekao da ima informacije o Kitu Šembriju, šefu kabineta premijera Jozefa Muskata, optužujući ga da je jedna od osoba koje stoje iza ubistva novinarke, objavili su mediji sa Malte. Osim Šembrija, kako su objavili tamošnji mediji, Feneh je optužio i ministre turizma i ekonomije da su umešani u ubistvo.

Uhapšeni biznismen obećao je da će izneti sve detalje ukoliko mu bude garantovano da neće biti gonjen za ovaj zločin. Njegov zahtev je, međutim, odbijen.

Fenehove izjave usledile su pošto je Šembri, inače Muskatov blizak prijatelj, podneo ostavku prošlog ponedeljka.

Ostavku je dao nekoliko sati pre nego što će biti uhapšen i doveden u vezu sa ovim slučajem. Dan kasnije Šembri je uhapšen i saslušan, a potom pušten iz pritvora, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među građanima koji su se u znak protesta okupili na ulici i tražili da premijer Muskat da ostavku.

Ove zahteve izneli su i članovi porodice ubijene novinarke.

„Zabrinuti smo jer je Šembri pušten i jer je pod zaštitom premijera, koji nastavlja da igra sudiju, porotu i izvršioca u istrazi ubistva koja vodi do troje njegovih najbližih kolega. Ova parodija od pravde sramoti našu zemlju, razdvaja naše društvo i degradira nas. I ne sme da se nastavi. Pozivamo premijera da odstupi i pusti da njegov neuprljani zamenik preuzme vlast. Ako su premijeru pravda i Malta u srcu, to bi trebalo da učini odmah. Naša zemlja je važnija od njegove karijere“, rekli su članovi porodice Dafne Karuane Galicije, prenosi „Times of Malta“.

Muskat je kazao da će se povući sledećeg meseca, nakon što njegova stranka izabere novog lidera.

Novinarka Dafne Karuana Galicija, podsetimo, ubijena je u oktobru 2017. u eksploziji bombe koja je bila podmetnuta pod njen automobil. Kako je tada javila malteška televizija, Galicija je dve nedelje ranije obavestila policiju da prima pretnje.

Galicija je na svom blogu pisala o „Panamskim papirima“ i bila je glasni kritičar korupcije na Malti. Objavljivala je informacije o vezama predstavnika vlasti i pripadnika malteškog podžemlja, i blog je bio veoma čitan.

Priče o „Panamskim papirima“ uzdrmale su zemlju jer su pokazale da su premijer Muskat i njegovi najbliži saradnici bili uključeni u pranje novca.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi