Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Završena nova zgrada RTV-a, ali ne zna se čija je obaveza da je opremi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2019.

Autor: Nataša Kovačev Izvor: N1

Završena nova zgrada RTV-a, ali ne zna se čija je obaveza da je opremi

Nova zgrada Radio-televizije Vojvodine završena je posle dve godine građevinskih radova, odnosno četiri meseca pre roka. Kada će, međutim, ona biti napunjena opremom i kada će postati novo radno mesto za zaposlene na RTV-u, i dalje je neizvesno. Prvi put u javnost su izašle informacije da rukovodstvo pokrajinskog javnog servisa i finasijeri zgrade, odnosno Pokrajina i Republika, različito gledaju na to čija je obaveza da zgradu opremi i koliko će to koštati.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je u martu da će signal iz nove zgrade RTV-a biti pušten 25. novembra, "ni dan ranije, ni dan kasnije".

RTV je zaista 25. novembra imao prva uključenja iz nove zgrade, uključujući i zajedničko gostovanje čelnika javnog servisa Miodraga Koprivica i Pokrajinske vlade Igora Mirovića. Šta je taj dan u stvari značio?

Mirović kaže da je time samo označen kraj radova, dok Korpivica poručuje: "Mi smo hteli da kažemo – evo, za dve godine smo napravili to, a nadamo se da ćemo za godinu dana ili kraće uspeti da stvarno odatle i emitujemo program."

U zgradu veličine 17.000 kvadratnih metara, tri nivoa vlasti uložila su 3,9 milijardi dinara. Međutim, u RTV-u kažu - to nije kraj.

"Ta zgrada da bi se stavila u funkciju mora da se opremi tehničko-tehnološki, a po projektu je to 12 miliona evra opreme u neto iznosu, i oko dva miliona evra za enterijersko opremanje", objašnjava Koprivica.

Računajući na dosadašnji entuzijazam finansijera, Koprivica se nada da će i taj novac uskoro biti obezbeđen. Kod glavnog finansijera, Pokrajine, međutim, entuzijazma ponestaje.

"Zgrada je završena, za nameštaj će biti izdvojen novac kada se koriguje cena naniže, a za televizijsku opremu treba jednim delom da se potrudi i televizija. Ja nisam Deda Mraz da im tako delim pet, deset, 15 miliona evra", poručuje Mirović.

Pokrajinski premijer, koji je i na čelu Odbora za izgradnju nove zgrade, kaže da je to upravi RTV-a jasno rekao. Prosledili su nam dopis kojim je 13. juna generalnog direktora obavestio da planirana sredstva za opremu nije moguće obezbediti u pokrajinskom budžetu, te da su troškovi enterijerskog opremanja neprihvatljivo visoki.

"To je suma neprihvatljiva sa stanovišta budžeta APV. Previsoka za ono što imamo", ističe Mirović.

Upitan ima li informacije hoće li iz državnog budžeta taj novac stići, odgovara: "Ne znam, to pitajte Vladu Srbije."

Miodrag Koprivica ističe da nijedan dinar - ni u onome što je potrošeno, ni u onome što je planirano - nije izvan plana koji je prvi dan usvojen.

"Ako se sećate, bili ste i Vi na poseti kad je bio predsednik Republike. On je rekao, mi ćemo ovde uložiti 48 miliona evra. E to su upavo ova sredstva o kojima mi sada govorimo", podseća prvi čovek RTV-a.

Razlikuje se čak i cifra za koju dvojica čelnika kažu da je uložena u nabavku prvog dela opreme, a koja uskoro treba da stigne. Za Koprivicu, ona je vredna 570 miliona dinara i predstavlja tek trećinu neophodne tehnike, dok je po Miroviću, RTV za 536 miliona trebalo da nabavi optimalan sistem spreman za emitovanje.

Denis Kolundžija, novinar koji izgradnju prati od kamena temeljca, ovu situaciju opisuje kao neobičnu i neodgovornu sa obe strane.

"Izgradnja nove zgrade RTV-a je pre svega politički projekat i predsednik Pokrajinske vlade je taj projekat i naveo kao cilj u ekspozeu. Veoma interesantno je u kom momentu je nastao taj problem u komunikaciji između RTV-a i pokrajinske vlasti ili čak i republičke", kaže on.

I dok pokrajinski javni servis sa nadom gleda u Beograd, Kolundžija kaže - pitanje je ko je stvari loše ispregovarao.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi