Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poslednja vest iz Prištine sa imenom Nikole Beševića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 12. 2019.

Izvor: Kosovo onlajn

Poslednja vest iz Prištine sa imenom Nikole Beševića

Komemorativno veče posvećeno dugogodišnjem novinaru prištinskog Jedinstva, kasnije i dopisniku agencije Beta iz tog grada, održano je u čitaonici „Darinka Jevrić“ u Gračanici.

Rodbina, prijatelji, kolege kao i oni o kojima je pisao, okupili su se kako bi odali počast Nikoli Beševiću, novinaru koji nikada nije napustio grad u kome je živeo, o kome je pisao, iz koga je izveštavao i onda kada su iz njega svi bežali. U njemu se 8. oktobra 2019. i upokojio.

„Novac nije važan, važno je da vest ode - govorio je Bešević, kome je novinarski poziv bio na prvom mestu i iznad svega u životu“, rekla je kratko njegova supruga Armenija koja se, kako je priznala, još oseća loše zbog gubitka bračnog druga, ali da je ovde kako bi se zahvalila UNS-u i gračaničkom Domu kulture koji su organizovali veče Nikoli u čast. 

Iako je rođen u Šidu, Bešević je zavoleo Prištinu i u njoj ostao do poslednjeg dana.

„Priština je bila njegov pakao i njegova ljubav. Novinarskim pozivom je inficirao i suprugu Armeniju i trudio se da iz ovog grada pošalju vest i u najtežim posleratnim godinama kada je bilo nemoguće poslati bilo kakvu informaciju odavde“, rekao je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

Novinar i publicista Đorđe Jevtić je govoreći o pokojnom kolegi rekao da je po dolasku u Prištinu Bešević vrlo brzo prihvaćen kao „Prištevac i kao naš Kosovac“.

„Još brže je kao novinar spoznao gde je ključ kosovske drame i ko taj ključ obrće levo i desno, ko potajno otključava odaje odakle nas zapljuskuje opaki miris zatamnjene istorije“, rekao je Jevtić.

Novinarka Momirka Čanković, prisetila se svojih novinarskih početaka u Jedinstvu govoreći o tome koliko je Bešević kao urednik kulturne rubrike imao strpljenja, s koliko je ljubavi prilazio poslu i imao razumevanja za novinare na početku karijere.

Posebno je pratio tokove na savremenoj slikarskoj sceni, pratio rad kosovskih slikara pisao o njima, govorio na izložbama i podržavao njihov rad u posleratnom periodu.

„Nikola je iskušavao granice slobode i igrao se sa njenim granicama i sa svim hipotekama koje je nosio. Njegova rubirka u Jedinstvu bila je obrazac za ono što se zove vesti iz kulture“, rekao je Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici. 

Kako je i sam bio umetnik i ljubitelj eskpresionizma kolegama je redovno, uoči Nove Godine, nastupajuće praznike čestitao šaljući im na mejl fotografiju jedne od svojih slika. 

„Nedostajaćeš nam i ti i tvoje čestitke dragi Nikola“, rekao je na kraju komemorativne večeri Rakočević.

Nikola Bešević je sahranjen na pravoslavnom groblju u Prištini.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi