Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pritisci i napadi na TV N1 2019: Godina pretnji, uvreda i provlačenja kroz tabloidno blato
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 11. 2019.

Autor: Zoran Strika Izvor: Cenzolovka

Pritisci i napadi na TV N1 2019: Godina pretnji, uvreda i provlačenja kroz tabloidno blato

Petu godinu postojanja Televizije N1 novinari te medijske kuće pamtiće i po tome što im je prećeno nebrojeno puta, što su bili neprestano na udaru državnih tabloida i analitičara, što su proglašavani za izdajnike i strane plaćenike i neprestano prozivani od strane gotovo kompletnog državnog vrha, sa Aleksandrom Vučićem na čelu.

Verbalni napadi i pritisci nisu novina za N1, ali, kako je i sam izvršni producent te televizije Igor Božić rekao za Cenzolovku, tako brutalne obračune sa kojima se suočavaju proteklih nedelja još nisu imali.

Hronološki smo predstavili sled pritisaka i napada na N1 u ovoj godini, koji kulminiraju od septembra i pretećih letaka, koji su u nekoliko navrata ubacivani u dvorište televizije, do nedavnih napada na Jugoslava Ćosića i Miodraga Sovilja, koji je zbog pitanja koje je postavio Vučiću bio proglašen za krivca za pogoršano zdravstveno stanje predsednika.

Hronologija pred vama je samo deo onoga sa čim se suočavaju novinari N1 televizije, s obzirom na to da je bilo i pretnji koje su prijavljene kontakt tačkama u policiji i tužilaštvu, ali o njima javnost nije obaveštena.

- Pretnje da će novinari nastradati: Početkom februara Televizija N1 suočila se sa pretnjama, koje će, pokazaće se, biti tek uvod u ono što će im se dešavati u 2019. godini. Zaposleni na N1 dobili su pismo u kojem se navodi da će novinari i njihove porodice nastradati, a da će zgrada ove medijske kuće biti dignuta u vazduh. Osumnjičeni za ove pretnje je ubrzo uhapšen.

- Vesić „vaspitač“: Na neprijateljski ton predstavnika vlasti novinari N1, ali i drugih medija koji profesionalno rade svoj posao, već su navikli. Na pitanja novinarke N1 Vesić je odgovarao kao političkom protivniku, a na konstataciju novinarke da može pristojno da odgovara na pitanja i da ona nije njegov politički protivnik, zamenik gradonačelnika Beograda rekao je kako prethodno mora da mu se pristojno postavi pitanje…

- Poziv za Jugoslava Ćosića: Programski direktor N1 televizije Jugoslav Ćosić primio je poziv 15. marta, a osoba koja se predstavila kao službenik Vlade SAD tražila je od Ćosića da „u roku od dva sata“ dostavi dokaze o povezanosti terorističkog napada na Novom Zelandu i „terorističke baze“ u Srbiji, inače će mu biti zabranjen ulazak u SAD.

- Unisono delovanje tabloida i zvaničnika: Dok su novinarska udruženja ukazivala na to da su novinari N1 profesionalno izveštavali o upadu demonstranata u zgradu javnog servisa, tabloidi i zvaničnici osuli su paljbu po ovoj televiziji. Ministar Aleksandar Antić nazvao je izveštavanje skandaloznim, dok je sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem delio stav da je takvo izveštavanje, u stvari, bilo poziv na učešće u protestu. Premijerka Ana Brnabić izveštavanje je nazvala licemernim. Jugoslav Ćosić je izjavio da su tih dana primili „enorman broj pretnji“.

- „Srbija naša zemlja“ objavljuje Ćosićev JMBG: Programski direktor N1 Jugoslav Ćosić obavestio je javnost da će podneti krivičnu prijavu protiv Fejsbuk stranice „Srbija naša zemlja“ koja je objavila tekst krivični prijave protiv Ćosića, u kojem je objavljen i njegov jedinstveni matični broj. Prijava protiv Ćosića podneta je zbog izveštavanja N1 o upadu demonstranata u zgradu RTS-a.

- Rističević traži isključivanje N1: Poslanik Srpske napredne stranke Marijan Rističević zapitao se na sednici Skupštine, 23. aprila, kada će REM naložiti kablovskom operateru isključivanje Televizije N1, deset sportskih kanala i „drugih prekograničnih kanala“ iza čijeg vlasništva i suvlasništva stoji SBB, odnosno Dragan Šolak.

- Vučićevićevo targetiranje bez povoda: Urednik Informera Dragan J. Vučićević je na Pinku, 26. aprila, vređao voditeljku N1 Minju Miletić, izjavljujući da o njoj ima i druga saznanja, koja ne želi da deli sa gledaocima. N1 je saopštio da je na taj način Vučićević sugerisao kako „na raspolaganju ima još kleveta, uvreda i neistina, kojima bi mogao da se posluži u određenom trenutku“.

- Miletić dala iskaz u tužilaštvu: Novinarka N1 Minja Miletić dala je 22. maja iskaz u Višem tužilaštvu u Beogradu, u istrazi koja se vodi protiv A. Đ, koji se sumnjiči da ju je mesecima proganjao.

- Pretnje reporterki iz Prištine: Reporterka TV N1 sa Kosova Zana Cimili suočila se sa pretnjama putem društvenih mreža, objavljeno je 4. jula. U jednom komentaru pisalo je da je toj osobi „životna želja da ubije Albanca, čak i albansko dete“, kao i „da se nada da će izbiti novi rat na Kosovu u kojem će Albanci moći da osete srpski gnev“. Osumnjičeni je ubrzo uhapšen.

- Vesić iznosio neistine iz šahta: United grupa saopštila je 8. jula da je „gradski činovnik Goran Vesić“ izneo „niz neistinitih i skandaloznih optužbi o radu kompanije“. Vesić je optužio SBB da je nelegalno razvlačio kablove, te da besplatno koristi gradsku infrastrukturu i da krade struju. U United grupi su ove optužbe demantovali.

- U Skupštini o N1: Tokom jula, poslanici su se u Skupštini Srbije nekoliko puta bavili radom TV N1. Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je utvrđeno da su televizije N1, Nova S i Sport klub registrovane u Luksemburgu i da u skladu sa zakonom reemituju svoj program u Srbiji.

Ono što se otvorilo kao tema u Skupštini – famozni Luksemburg – prelilo se na ulicu i bilo je uvod u sve češće pritiske na TV N1 u protekla dva meseca.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi