Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Danas je rođendan našeg lista: Od „Slobodne Vojvodine” do „Dnevnika”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 11. 2019.

Autor: Lj. Malešević Izvor: dnevnik.rs

Danas je rođendan našeg lista: Od „Slobodne Vojvodine” do „Dnevnika”

Danas list „Dnevnik” obeležava 77. godišnjicu. Pre 77 godina, 15. novembra 1942, u jeku velikih stradanja u Vojvodini i samom Novom Sadu, u bazi ispod novosadskih ulica svetlo dana ugledao je prvi broj „Slobodne Vojvodine”, preteče našeg lista.

Jedini, a ujedno i najstariji dnevni list na srpskom jeziku u Vojvodini, današnji naziv „Dnevnik” dobio je 1. januara 1953. Pre 65 godina čitaoci su odlučili da treba da se zove „Dnevnik” i da se, kao i danas, štampa ćirilicom i s plavim zaglavljem.

Do današnjeg dana naš list pred čitaoce je izašao 26.127 puta i isto toliko dana informisao građane Vojvodine, a i drugih delova naše države, o aktuelnim zbivanjima, događajima, ličnostima, pojavama...

Prvi broj „Slobodne Vojvodine” je jedinstven i po tome što je izašao u vreme kada je Vojvodina bila okupirana, potlačena i podeljena, a cela Evropa porobljena. O prvom broju „Slobodne Vojvodine”, piše Ljubomir Vukmanović, odmah posle rata saznalo se gotovo sve, ali je on viđen tek 17 godina posle štampanja. Naime, početkom januara 1959. godine saznalo se da je istoričar Josip Mirnić iz Novog Sada otkrio u partijskom institutu u Budimpešti tekstove iz prvog broja „Slobodne Vojvodine”.

Danas se vode nove bitke s mnogobrojnim dnevnim novinama i medijima. „Dnevnik” hrabro učestvuje u njima, bori se za svoje parče prostora,  čuvajući tradiciju, začetu daleke 1942. godine

Prevedeni na mađarski, bili su među spisima o suđenju Svetozaru Markoviću Tozi. Za novost iz Budimpešte saznao je i Todor Žikić, nastavnik u Novom Sadu, i setio se da ima „Slobodnu Vojvodinu”, i to baš broj 1. No, zaboravio jer gde ga je sakrio – tajno, još u aprilu 1944. godine. Otkriće tog prvog broja, napisao je Vukmanović, bilo je čudo. Žikić je prvi broj „Slobodne Vojvodine” poklonio Biblioteci Matice srpske. „Dnevnik” je 4. oktobra 1959. objavio da je pronađen prvi broj „Slobodne Vojvodine”, kao i da taj prvenac ima 24 stranice, formata 21h33 centimetra.


Pisaća mašina, geštetner i radio

Prvi broj „Slobodne Vojvodine” pripremio je prvi glavni urednik Svetozar Marković Toza. Oko 400 primeraka lista umnoženo je na rotacionom geštetneru u skučenom prostoru, tajno iskopanom uz kuću krznara Ćire Šovljanskog. Po zapisu Ljube Vukmanovića, jednog od doajena „Dnevnikovog” novinarstva, prva redakcija i štamparija imale su samo 2,66  kvadratna metra, u kojima su bili smešteni pisaća mašina, geštetner i radio, polica za štampane stranice, svetiljka koja se gasila pre svake opasnosti. Vukmanović piše da se veruje da su ilegalci razneli po Novom Sadu oko 100 primeraka „Slobodne Vojvodine” i da je list stigao i u Sombor, Vrbas, Bečej, Suboticu...


Predani hroničar proteklih decenija i nekadašnji vrsni „Dnevnikov” novinar Dušan Popov u „Istoriji ’Slobodne Vojvodine’” ističe da je list pedesetih godina prošlog veka stao na noge zahvaljujući oglasima, koji su iz godine u godinu zauzimali sve veći prostor i donosili sve veću zaradu. Još tih godina shvatilo se da, osim dobrih novinara i aktuelnih rubrika, treba nešto i prodati da bi se preživljavalo. Prvi oglasi u listu objavljeni su daleke 1951. i narednih decenija bilo ih je sve više.


Šesnaest književnika i petorica akademika

Nema većeg bogatstva od ljudi, a „Dnevnik” je imao čast da u njemu rade 16 književnika, među njima i petorica akademika. Po sedmorici „Dnevnikovaca” nazvane su ulice u Novom Sadu, kao i u drugim gradovima i naseljima. Oni koji danas žive u ulicama Miroslava Antića, Aleksandra Tišme, Bogdana Čiplića i mnogih drugih, i ne znaju da su ti ljudi stvarali istoriju „Dnevnika”.


Menjala su se vremena, a s njima i „Dnevnikovi” titulari, ali je sve vreme naš list pred čitaoce izlazio s aktuelnim vestima, zanimljivim rubrikama, servisnim informacijama. Danas se vode nove bitke s mnogobrojnim dnevnim novinama i medijima. „Dnevnik” hrabro učestvuje u njima, bori se za svoje parče prostora, čuvajući tradiciju, začetu daleke 1942. godine.

Danas će biti uručene godišnje novinarske nagrade i jubilarne nagrade zaposlenima

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi