Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zekić: Ostavite nas na miru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 11. 2019.

Autor: FoNet Izvor: Danas

Zekić: Ostavite nas na miru

Ostavite nas na miru, poručila je danas predstavnica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić, na sastanku u Skupštini koji je organizovao Odbor za kulturu i informisanje na temu „Preciziranje pojma zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje“.

Zekić je rekla da je Srbija društvo koje se kune u nezavisne institucije, a onda dozvoli da nezavisna institucija koju napadaju svi, od vlasnika televizije, preko ministara, do opozicije, bude provučena kroz medijsko i tviter blato, uz zahtev da postane neka vrsta komesara koji će, između ostalog, odrediti ko može, a ko ne da pobedi na izborima.

„I ako nešto danas sa ovog mesta imamo da poručimo, onda je to upravo ostavite nas na miru i hajde da konačno svi naučimo nekoliko elementarnih stvari“, poručila je Zekić.

Ona je podsetila na „napade“ na REM i izrazila nezadovoljstvo što se sastanku nisu odazvali predstavnici stranaka koji su iznosili svoj stav i sud o toj instituciji. Između ostalog, dodala je i da će REM nastaviti da bude nezavisna institucija, kao i da su prihvatili sve preporuke Vlade Srbije i pravilnik o radu Javnih medijskih servisa za vreme izborne kampanje.

Današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici vlasti i opozicije, bez Saveza za Srbiju (SZS), predstavnici OEBS i ODIHR i predstavnici elektronskih medija, televizija sa nacionalnim frekvencijama i TV N1. Sastanak je otvorio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je rekao da je Vlada 30. avgusta ove godine formirala radnu grupu sa OEBS, kako bi pratili primenu svih preporuka da bi izbori 2020. godine bili bolji. On je naveo da su propise koji su doneti kroz zakone do 2012. godine promenili „veoma malo“.

„Smatrali smo da postoji prostor da se unapredi stanje, da se zakoni poboljšaju i da set preporuka koje Vlada donosi učini da učesnici izbornog procesa imaju još bolje uslove, ravnomerniju i još bolju zastupljenost“, rekao je Stefanović.

Dodao je i da se jedan deo preporuka može primeniti već sada, a deo će morati da unapređuju.

„Ovo nije proces koji se završava izborima 2020. godine. Naša tendencija i težnja je da izborne uslove stalno prilagođavamo i unapređujemo, kako bi građani Srbije mogli da imaju najnaprednije izborne uslove u standardima najrazvijenijih zemalja Evrope“, rekao je Stefanović, koji je ubrzo potom napustio sastanak.

Predsedavajući sastanka, predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić, ograničio je izlaganje učesnika na pet minuta, uz mogućnost repliciranja.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi