Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS: Srbija ne veruje „Danasu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 11. 2019.

Izvor: RTS

RTS: Srbija ne veruje „Danasu“

Radio-televizija Srbije reaguje na tekst u dnevnom listu „Danas“ u kojem se podaci iz istraživanja o poverenju u medije u regionu tumače na tabloidan način.

Redakcija „Danasa" je na delu pokazala zašto je smatraju „opozicionim tabloidom". 

„Danas" citira podatke iz istraživanja fondacije „Konrad Adenauer" u kome se kaže da 33 odsto građana Srbije veruje RTS-u, ali da samo 20 odsto veruje štampanim medijima.

„Urednici" (nažalost ovu reč moramo da stavimo pod navodnike) „Danasa" na ovim činjenicama zasnivaju naslov „Srbije ne veruje RTS-u", iako je jasno da građani Srbije mnogo više veruju svom javnom medijskom servisu nego opozicionom tabloidu i njegovoj provladinoj braći. 

Ako je iz ona dva podatka trebalo izvući naslov o tome kome Srbija ne veruje jedino je očigledno da bi u njemu morali da budu štampani mediji među kojima je i „Danas", kao i onlajn mediji kojima ne veruje 71,5 odsto građana.

U „Danasovom" tekstu jasno piše da 72,8 odsto ispitanika ne veruje štampanim medijima, a 64,8 javnim medijskim servisima. Dakle, manje se veruje „Danasu" nego RTS-u, ali to ne vidimo iz „Danasovog" naslova, odnosno obrade stvarnosti njegovih urednika.

I tačno je da 65 odsto ispitanika misli da politika ima uticaj na dva javna medijska servisa u Srbiji, ali u tekstu ne piše da to misli 88 odsto građana Bosne i Hercegovine za svoje javne servise, 83 odsto građana Hrvatske i 71 odsto građana Crne Gore. 

Toliko o objektivnosti, pravdoljubivosti, profesionalnosti, moralnosti... tabloidnog „Danasa".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi