Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Cenzolovka ne objavljuje lažne vesti. Da li je tako i na RTS-u?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 10. 2019.

Izvor: Cenzolovka

Cenzolovka ne objavljuje lažne vesti. Da li je tako i na RTS-u?

Reagovanje povodom teksta „Lažne vesti Cenzolovke“, objavljenog na portalu Radio-televizije Srbija. Hvala autoru nepotpisanog teksta, kao i portalu javnog servisa, što tako pažljivo, iz minuta u minut, prate Cenzolovku i ukazuju na njene greške.

Tekst o prikrivanju optužbi protiv Milana Radoičića na portalu RTS-a, koji je Cenzolovka objavila, u prvoj verziji nije na dovoljno jasan način ukazao na to da se u njemu radi o neprofesionalnom izveštavanju, pre svega, portala javnog servisa, što smo ubrzo posle objavljivanja teksta ispravili. 

Sa druge strane, portal RTS-a, koji proziva Cenzolovku za „lažnu vest“ – iako ne demantuje nijednu informaciju iznetu u tom tekstu – nije u svom izveštaju objavio ni reči o optužbama kosovskog tužioca protiv čoveka koji uživa zaštitu predsednika Srbije, skrivajući od građana važne informacije. Ali zato, bez podsećanja na sopstveni blam, proziva Cenzolovku za grešku koju je sama uvidela i ispravila neposredno posle objavljivanja.

Kao što urednici RTS-a dobro znaju, lažne vesti podrazumevaju namerno plasiranje netačnih informacija ili poluistina izvučenih iz konteksta, koje za cilj imaju stvaranje konfuzije u javnom mnjenju oko važnih političkih, ekonomskih i drugih tema ili služe propagandi određenih političkih opcija ili tajkuna.

Nije mi poznato da je ikada objavljena lažna vest, čija je nedovoljno jasna ili netačna informacija odmah po objavljivanju ispravljena. Toga su urednici RTS-a, uveren sam, svesni, čak i u trenutku kada svojim naslovom o navodnoj lažnoj vesti na Cenzolovci objavljuju – lažnu vest.

Cenzolovka, naravno, ne objavljuje lažne vesti, trudi se da svoje čitaoce informiše tačno i potpuno i svoje greške ispravlja.

Da li je tako i sa portalom RTS-a? 

Da li je tako i sa informativnim emisijama javnog servisa, pretvorenim u propagandnu mašinu vladajuće stranke? 

Da li na propagandu i lažne vesti pomislite i kada danima ni reči ne objavljujete o uzbunjivaču iz „Krušika“ koji ukazuje na tešku korupciju u samom vrhu vlasti?

Perica Gunjić, 

urednik Cenzolovke

GLUPI NASLOVI NA RTS-U

U poznatom maniru objavljivanja reakcija, ali ne i vesti na koje reaguju, RTS je na svom portalu objavio reakciju na moj tekst „RTS prećutao optužbe protiv Milana Radoičića o prikrivanju zločina“. Naslov reagovanja je „Lažne vesti Cenzolovke“ i, kao što je to slučaj sa svim klikbejtovima (clikbait), koji suštinski nepošteno privlače pažnju čitalaca na tekst koji ne odražava ono što piše u naslovu, ni ovaj RTS-ov nema nikakve veze sa tekstom iznad koga stoji. 

Jer, RTS nije demantovao nijednu činjenicu iznetu u tekstu. 

Konstatovali su da sam napravila jednu grešku, koju sam ispravila sat vremena nakon što je tekst objavljen na sajtu Cenzolovke. Ispravku nisam unela, kako RTS piše, „slučajno, po nečijem nalogu ili sugestiji“, nego vrlo namerno, čim sam uočila da je moj tekst neprecizan i da sam izostavila informaciju da se moja analiza odnosi na portal. 

RTS svoju grešku nije ispravio do danas, pa ih pozivam da to učine i informišu građane o detaljima koje je o Milanu Radoičiću izneo kosovski tužilac, da prestanu da manipulišu i počnu da se bave onim za šta ih plaćamo. 

I dalje želim da verujem da je u pitanju samo glup naslov nekoga ko se obučava na režimskim tabloidima, a ne takođe glup napad na nezavisan portal.

Tamara Spaić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi