Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Zlatno pero" Miodragu Iliću, Gojku Raičeviću i Zoranu Šećerovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 10. 2019.

Izvor: RTV

"Zlatno pero" Miodragu Iliću, Gojku Raičeviću i Zoranu Šećerovu

Društvo novinara Vojvodine uručilo je nagrade "Zlatno pero" trojici kolega koje su svojim višegodišnjim angažmanom dale značajan doprinos novinarstvu na srpskom jeziku. Ovogodišnji dobitnici priznanja su Miodrag Ilić, Gojko Raičević i Zoran Šećerov, a povelje i zlatna pera uručena su im na svečanosti u Arhivu Vojvodine.

Prvi dobitnik "Zlatnog pera" je Miodrag Ilić, novinar, publicista, pedagog, prevodilac i dramski pisac.

U svom viešedecenijskom radu, pisao je pozorišne kritike, kao i feljtone, članke i eseje o pitanjima kulture, a kao televizijski autor realizovao je više zapaženih dokumentarnih serija istraživačkog žanra, od kojih su dve pretočene i u knjige ("Medijske imperije" i "Quo vadis, svete?").

Snimajući dokumentarne TV emisije, u 16 zemalja intervjuisao je blizu 150 istaknutih intelektualaca, filozofa, naučnika i političara, među kojima su Čomski, Bžežinski, lord Oven, Bil Klinton, Lorens Iglberger i drugi.

Među Ilićevim publikacijama značajnim za novinarsku profesiju su knjige "Televizijsko novinarstvo", "Rađanje televizijske profesije", kao i feljtoni "Atomi za život ili smrt", "Igre kažnjene smrću" i drugi.

Obraćajući se u ime nagrađenih, Ilić je poručio da je njegova želja da mladi novinari ne budu, kako je rekao, "držači mikrofona i prepisivači tekstova sa interneta" već da autentičnošću, hrabrošću i istinom brane svoju profesiju.

Drugi dobitnik priznanja DNV "Zlatno pero" je novinar iz Crne Gore, iz Podgorice, Gojko Raičević.

U obrazloženju Upravnog odbora Društva novinara Vojvodine navodi se da Raičević, kao osnivač i urednik informativnog internet portala "IN4S" više od deceniju doprinosi ostvarivanju profesionalnih, ali i demokratskih ideala među kojima su najvažniji ljudska prava i sloboda medija.

"Pravovremenost, sadržajnost, a posebno isticanje onih pojedinosti iz javnog i političkog života čitavog regiona koje nisu na listi interesovanja, takozvanih, "mejnstrim" medija, vodeća su obeležja uređivačke politike portala koji je pre 11 godina pokrenuo Raičević", napominje se u obrazloženju nagrade.

Treći dobitnik "Zlatnog pera" je sportski novinar Zoran Šećerov.

Bio je stalni saradnik, urednik i voditelj sportskih emisija na Televiziji Beograd, TV Politika, TV Art i TV SOS kanal, a bio je i gost komentator na svim značajnijim televizijama u zemlji.

Njegovi tekstovi objedinjeni su i na stranicama "Sporta", "Sportskog žurnala", "Asa", "Večernjih novosti", "Politike Ekspres" i mnogih drugih novina širom bivše Jugoslavije.

Izveštavao je sa Olimpijskih igara u Sarajevu i Kalgariju i autor je više publikacija u oblasti sporta.

"Zlatna pera" uručili su predsednik i potredsednik Društva novinara Vojvodine, Petar Kočić i Željko Savić.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi