Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dnevnik uvreda 2019, Upitnik, bik Jablan, RTS i Pink
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 10. 2019.

Autor: Stevan Kostić Izvor: RTS

Dnevnik uvreda 2019, Upitnik, bik Jablan, RTS i Pink

Kanta sa farbom boje pinka ispred RTS-a, Luksemburg i fantomi, Bik Jablan i Petar Kočić - to su neke od slika medija u Srbiji u poslednjih nekoliko dana. Tim slikama treba dodati i uvrede na račun novinarke RTS-a Olivere Jovićević. Kako je biti novinar 2019. u Srbiji, šta novinari očekuju od političara, šta političari očekuju od novinara, da li novinari novinarima pomažu da rade svoj posao ili je novinar novinaru postao vuk?

Najpoznatija ovdašnja korida je ona na Manjači u rodnom kraju Petra Kočića. Srpska političko-medijska scena ponekad liči na tu koridu. Srpski političari želeli bi da novinari budu publika koja navija za jednu stranu, za nekog političara. Korida je naravno, metafora, odabrana je zato što je Marinika Tepić u emisiji Upitnik na RTS-u rekla da je bik Jablan u emisiji Oko magazin dobio dve emisije, a da opozicija nije dobila nijednu.

Ali o biku Jablanu nešto kasnije. A sada o stvarnosti. Stvarnost je da je nakon ove emisije, koja je ličila na koridu, jedan političar, predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović na Tviteru izvređao autorku Upitnika Oliveru Jovićević, insinuirajući da se bavi prostitucijom.

Olivera Jovićević za RTS kaže: "Trifunović će svoje gnusne klevete morati da objasni na sudu, verujem da će pravosudni organi na ovom slučaju možda reći šta je crvena linija pritiska političara na novinare, jer inače šta ćemo imati sledeće - pokušaj fizičkog ugrožavanja? Da vas na ulici neki čovek koji vidi da je sve dozvoljeno išamara, da vas uvredi, da ugrozi vašu porodicu, je li to sledeće?"

Članica Političkog saveta Pokreta slobodnih građana, stranke Sergeja Trifunovića za RTS kaže:

"Čim dođe do toga da počne vređanje, onda zaista svaki komentar je izlišan, vređanje je u pristojnom društvu nedopustivo, bez obzira šta je povod, razlog, vređati se ne sme. Nažalost mi živimo u društvu gde 24 sata neko nekoga vređa, najviše vlast opoziciju, pa onda opozicija izgubi nerve, pa odgovara."

Na pitanje da li je ovo ipak ispod svakog nivoa, Turajlić odgovara: "Ne, ovo je na nivou društva u kome živimo, ali nažalost atmosfera u kojoj mi živimo je odavno ispod svakog nivoa, ja spadam u penzionere koji gledaju Skupštinu, kad pogledate šta poslanici vladajuće stranke izgovaraju o onima koji su u opoziciji, tu i tamo i o meni, to je ispod svakog nivoa, meni se naravno ne dopada ni jedno ni drugo, posebno mi se ne dopada ako dolazi od strane opozicije."

Dragana Pejović, novinarka NIN-a i predsednica Izvršnog odbora UNS-a kaže: "Taj događaj sa Sergejem Trifunovićem skandalozan je, ali on je posledica niza pritisak i na RTS i veoma lošeg ophođenja prema medijima, novinari RTS-a su postali u današnjoj javnosti, naročito na društvenim mrežama, veoma lake mete, RTS je podložan kritici kao javni servis, ali kad je ta kritika preterana i pretvara se u nasilje iz RTS-a nisu došle adekvatne reakcije. Pored toga, mi imamo vlast koja takođe neprekidno targetira novinare RTS-a, a onda imamo i grupu kolega koja ne samo da ne želi da osudi napad na RTS, nego, naprotiv, sve te kritike, verbalno i kritičko nasilje, smatra opravdanim."

Ko je i kako reagovao 

O uvredama Sergeja Trifunovića reagovao je RTS. "Svojim poslednjim oglašavanjem, na društvenim mrežama, Trifunović je dao izrazima prostakluk i odvratnost potpuno novi smisao", navodi se u saopštenju RTS-a.

"Možete da se ne slažete sa nekim koliko hoćete, možete da ga ne podnosite, da ga smatrate nedostojnim u svojoj profesiji, ali to je nešto što ne smete nikom da kažete, pogotovo ne ženi", kaže Nenad Lj. Stefanović, glavni urednik Informativnog programa RTS-a.

"Politički lider opozicionog pokreta koji je kod mene bio nekoliko puta u emisiji, svaki put ističući da opozicije nema na RTS-u kaže - u stvari je Sergej stvari nazvao pravim imenom", kaže Olivera Jovićević.

"Pa onda, jedan politički analitičar koji nama razlaže važne državne probleme, jedan novinar nezavisnog nedeljnika, ljudi intelektualci koji licitiraju koliko ja koštam i koliko ću koštati kada Sergej bude predsednik, to je nedopustivo. Ljiljana Smajlović je to nazvala pokušajem ubistva ličnosti, a ja bih dodala pokušajem ubistva profesije", navodi autorka emisije Upitnik.

Upitnik, mikrofon i regleri 

Na tvitove Sergeja Trifunovića reagovao je i Politički savet njegove stranke - Pokreta slobodnih građana. Pozvali su sve učesnike u javnom životu, uključujući Trifunovića da se u borbi za bolje društvo pridržavaju načela dijaloga, a ne da vređaju neistomišljenike. Članica tog saveta je i univerzitetska profesorka u penziji Srbijanka Turajlić. Na pitanje da li je pričala sa Sergejem Trifunovićem o ovome, Turajlić odgovara:

"Ne, zapravo ne vidim nikakvu potrebu, on je odrastao čovek koji je svega svestan, međutim moramo da se razumemo o drugoj stvari, emisija o kojoj je on reagovao, je zaista tragična, dakle gospođa Jovićević. Ili ne sme ili ne može ili ne ume da vodi tu vrstu emisije ili imate emisiju u kojoj onaj koji dolazi u ime SNS-a ima zadatak da 60 minuta govori neprekidno i govori neistine, bez obzira šta se u studiju dešavalo, e sad ako ste voditelj te emisije, vi možete ili da prekinete ili da izbacite tog gosta ili da ne vodite tu emisiju, ovako to stvarno iritira. Nijedna iritacija ne sme da bude takva da rezultuje uvredom, gdin Trifunović kao i mnogi drugi, je imao pravo da bude iziritiran, ali nema nikakvo pravo da zbog toga nekoga vređa", ističe Srbijanka Turajlić.

"Gledaoci mi kažu - isključite mikrofon", kaže Olivera Jovićević, i dodaje: "Pa zamislite taj skandal kad bismo isključili mikrofon, pa mi smo imali problem sa reglerima, ni krivi ni dužni, kolega tonac nije spuštao reglere i jedan se gost od opšte kakofonije nije čuo, o tome su bila veštačenja, dolazili su stručnjaci. Sve dok političari ne postignu minimum saglasnosti oko toga kuda ide Srbija, kako ova zemlja treba da izgleda i kako dijalog treba da izgleda, novinari su nemoćni", ističe Olivera Jovićević.

"Olivera Jovićević radi jedan užasno težak posao, ja sam svedok toga. Prvo, užasno je teško te ljude dovesti za jedan sto i pokušati da napravite bilo koju vrstu dijaloga, dok usaglasite ko sa kim hoće, ko neće, da sedi i gde hoće da sedi, kako će ga kamera slikati. Jako je teško raditi na bilo koji način emisiju koja pokušava da započne elementarni politički dijalog kada niko u ovoj zemlji ne želi da razgovara", kaže Nenad Lj. Stefanović.

Stefanović: Čije sam reakcije očekivao

Glavni urednik Informativnog programa RTS-a kaže da je posle uvreda na račun Olivere Jovićević očekivao reakcije nekih članova Političkog saveta PSG-a. 

"Prvi put se dogodilo da se neka stranka ili pokret ograđuje od izjave svog lidera. Očekivao sam da se na primer ugledni profesor Ratko Božović, čije ime vidim tamo u tom Savetu te stranke, čovek koji je odgajao generacije studenata, učio ih kulturi komunikacije, koji je poslednjih meseci upozoravao da navlačimo neku vrstu verbalne ludačke košulje, da oko nas fijuču verbalni meci, da se ovde ceni neka mržnja, očekivao sam da on kaže - pa dobro ovo što govori Ttrifunović, to je nedostojno pokreta u kojem i ja sedim", kaže Stefanović.

Dva udruženja, UNS I NUNS bili su ovog puta jedinstveni u osudi tvita Sergeja Trifunovića. "UNS ističe da uvrede Trifunovića predstavljaju radikalizaciju obračuna političara sa novinarima i poziva političke stranke, Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i novinarske i nevladine organizacije čija je misija borba protiv nasilja nad ženama da stanu u zaštitu dostojanstva Olivere Jovićević".

NUNS je poručio: "Trifunović je u svojoj objavi nedvosmisleno insinuirao da je voditeljka emisije 'Upitnik' prostitutka, što nikako ne priliči nekome ko vodi građansku političku partiju i pledira da vodi i državu". Sergej Trifunović je to prokomentarisao novim tvitom - "Jedno pitanje za UNS i NUNS, je l' vi reagujete samo kad neko izvređa...ajde da kažemo novinara, ili kad, ajde da kažemo novinar, izvređa nekoga u svom mediju?"

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić na to odgovara: "Ne znam zašto se gdin Trifunović nama obraća, prvo bi trebalo da se obrati svom Političkom savetu, mi reagujemo svaki put kad se desi nešto tako skandalozno, ne samo kad je žrtva novinar, nego i kada naše kolege nazovi novinari, urednici tabloida nekog vređaju. Mi smo uvek reagovali, a vidim da i UNS često reaguje."

Da li skačemo samo u odbranu "svojih" novinara

Ako je korida s početka priče metafora sa srpsku političko-medijsku scenu, šta se dešava kad bik u koridi napadne nekog iz publike, odnosno novinara? Da li druga strana skače kao da je napao njenu stranu? Da li bi tako trebalo da bude? Ili svako skače samo u zaštitu "svojih" novinara.

U sredu uveče ispred Vlade Srbije održan je skup "Novinari protiv fantoma". Skup podrške televiziji N1 organizovan je nakon što su nepoznate osobe ispred te televizije ostavile letke na kojima piše "Napuštate Srbiju, dobrodošli u Luksemburg". Na skupu je bilo reči i o uhapšenom uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću.

"N1 je takođe sporan slučaj, da ne govorim o tome da je podstaknut drugim medijem, mi smo na Pinku imali probu tog incidenta, a onda se on dogodio dan kasnije zapravo, i to je takođe pritisak", kaže Dragana Pejović, ali dodaje: "To je u istom danu kad je Olivera Jovićević od Sergeja Trifunovića izvređana, mi smo imali protest na kome se insistiralo da to nije protest podrške Oliveri Jovićević, nego je to protest podrške N1 koja, kako je rečeno, obavlja posao javnog servisa", kaže Dragana Pejović.

"Mi smo taj skup zakazali ranije od tog čuvenog tvita, i nismo hteli da menjamo scenario zbog tvita i mislio da je to mnogo benignije u odnosu na ovo. Osudili smo to, i mislimo da je to pojava koja traje i traje već dugo, celo društvo se pretvorili u jedan veliki rijalit, mi smo dozvolili da pink kultura zavlada Srbijom. i mi se svi ponašamo u javnom prostoru onako kako se ponašaju oni koji su zatvoreni u onim prostoru rijaliti programa, jedni na druge režimo, psujemo, svađamo se, ne biramo reči da uvredimo, nema argumenata, bitno je ko je glasniji", kaže Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Farbanje RTS-a u boju Pinka 

Mogu li dve strane koride da se slože oko toga šta je pritisak? Kad je reč o RTS-u, subotom uveče ulaz u zgradu u Takovskoj ulici farba se bojom Pinka.

Na pitanje Željku Bodrožiću, da li bi bio spreman da osudi farbanje RTS-a, odgovara: "Bio bih, ali bih okrivio i inspiratore", kaže Bodrožić. "RTS u svom informativnom programu nije targetirao političke protivnike Aleksandra Vučića, to Pink radi, ali RTS preko mnoštva izjava Vučića i drugih funkcionera isto to radi, to ne radi novinar direktno, ali imate vlast koja se ne usteže da upotrebljava najteže kvalifikacije o onima koji drugačije misle, i to je pitanje urednika i novinara, gde to treba da prekine", smatra Željko Bodrožić.

Glavni urednik Informativnog programa RTS-a kaže: "U programu RTS-a možda nedostaje mnogo toga, ali ništa od onoga što imamo u programu nije nedostojno Javnog servisa. Možemo da merimo po tome šta još može da bude, ali nema primitivizma, nema rijalitija, nema podilaženja najgorim ukusima."

Na pitanje da li je farbanje u pink vrata RTS-a, pritisak, Srbijanka Turajlić kaže: "Sve je to naravno pritisak, ali taj pritisak je nečim izazvan, pritisak kad se vrata farbaju u pink je poruka RTS-u koji se finansira iz džepova poreskih obveznika, to je poruka da RTS liči na nešto što ja nikad ne bih nazvala televizijom. Po mom dubokom uverenju, sa gledišta informativnih emisija to apsolutno liči".

Srbijanka Turajlić kaže da ne gleda Pink. "Čitam komentare, šta je bilo, u godinama sam kad mom zdravlju to ne prija", navodi Srbijanka Turajlić.

Na pitanje da li je onda hrabro izjaviti da je RTS jednako Pink, odgovara: "Nije hrabro, ali je prosto zahtev, da RTS za naš novac počne da opslužuje nas kao građane. Jer je to javni servis".

I opet korida. Pravo publike u koridi je da navija, pravo nekih novinara je da navijaju, pravo nekih drugih novinara je da te novinare koji navijaju ne smatraju novinarima, pravo navijača jeste da sebe smatraju pravim novinarima. Mogu li se novinari i navijači složiti o osnovnim stvarima, pravu na normalan rad?

"Mi danas imamo seriju incidenata koje zapravo, ako nisu nasilje, onda su kršenje prava na rad na zadatku, kao kad je ekipi N1 zabranjeno da izveštava sa otvaranja vetroparka, ili u slučaju odbijanja akreditacije za Danas za Zvezdine utakmice, ili kad je Vuk Jeremić na konferenciji za štampu zabranio nekim novinarima da prisustvuju", kaže Dragana Pejović, predsednica Izvršnog odbora UNS-a.

"To se pretvara u trend, institucije na to ne reaguju, ja stvarno smatram da mi moramo da se osvestimo i da pokažemo minimum solidarnosti, ako jedan novinar ne može da prisustvuje događaju, svi novinari iz svih redakcija treba da napuste skup", ističe Dragana Pejović i dodaje da u Srbiji danas postoji besprizorni aktivizam, a aktivizam nije novinarstvo.

Da li je danas novinarima u Srbiji najvažnije šta o njima misle političari. "U vola bodaša najviše je faša", izreka je koju je nedavno na televiziji Pink citirao predsednik države. A medijske faše, odnosno ožiljke, ovih dana dobio je i bik Jablan junak romana Petra Kočića. On je prethodno bio junak emisija na RTS-u. Pomenut je baš u emisiji Upitnik, kada je Marinika Tepić rekla da je bik Jablan dobio dve emisije u Oko magazinu, a da opozicija nije. I otud korida iz Zmijanja u celoj ovoj priči.

Pravo novinara je da o koridi posvećenoj velikom piscu Petru Kočiću napravi dve emisije. Ali bik Jablan iz pripovetke Petra Kočića mogao bi da bude metafora koju opozicija ne bi trebalo tako lako da odbacuje. Pobedio je Rudonju, carskog bika, u neravnopravnim uslovima. U jednom drugom vremenu.

Još se ne zna kako će izgledati srpska politička korida na proleće, ko će na njoj učestvovati, ali, koliko god da na njima bude bodaša, zna se gde će biti najviše faša. Novinari koji budu navijali samo na kratko će misliti da su pobednici. Na kraju svih srpskih korida, njihovi ožiljci biće najvidljiviji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi