Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tužilac odbio predlog odbrane, uzbunjivač iz Krušika ostaje u kućnom pritvoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 10. 2019.

Izvor: N1

Tužilac odbio predlog odbrane, uzbunjivač iz Krušika ostaje u kućnom pritvoru

Postupajući tužilac za visokotehnološki kriminal nije se saglasio sa predlogom branioca radnika "Krušika" Aleksandra Obradovića za ukidanje mere zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (kućnog pritvora), rečeno je za N1 u Višem sudu u Beogradu. U sudu objašnjavaju i da ova mera može da traje dok za to postoji potreba, a da se njena opravdanost preispituje na svaka tri meseca, za razliku od pritvora kada se redovna kontrola vrši na svakih 30 dana.

Podsećaju da je rešenjem sudije od 20. septembra, Obradoviću određena mera zabrane napuštanja stana, koja može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog u zavod za izvršenje krivičnih sankcija, ali najduže dok ne istekne vreme izdržavanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi.

Ova odluka je, navode u sudu, potvrđena rešenjem krivičnog vanpretresnog veća ovog suda 14. oktobra.

U sudu objašnjavaju i da nisu obavezani da odlučuju o predlogu branioca za ukidanje mere kućnog pritvora.

Branilac Aleksandra Obradovića, Vladimir Gajić, izjavio je za N1 da bez obzira što sud nije dužan da odluči o predlogu odbrane, to ne znači da mu je zabranjeno da odlučuje, baš kao što odbrana ima pravo da u svakom trenutku postavi predlog za ukidanje mere zabrane napuštanja stana.

"Ovo saopštenje Višeg suda u Beogradu, kao i činjenica da su Apelacioni sud u Beogradu i Vanraspravno krivično veće Višeg suda u Beogradu tek nakon skoro dve nedelje od izjavljene žalbe protiv odluke o pritvoru odlučivali istoga dana, samo govori u prilog sumnjama da pravosudnim organima diriguje izvršna vlast", navodi Gajić

"Ja sam i u razgovoru za najnoviji broj NIN-a , novinaru Vuku Cvijiću, ukazao na činjenicu, da Viši sudom u Beogradu i dalje upravlja sudija Aleksandar Stepanović kao njegov predsednik i pored toga što je u međuvremenu avanzovao preko Apelacionog do Vrhovnog Kasacionog suda u Beogradu isključivo zahvaljujući opšte poznatoj činjenici da je drug sa fakulteta predsednika Republike što mu je omogućilo unapređenja iako nije sudio ni u jednom predmetu u bilo kojem od ovih sudova, da bi danas bio glavni kandidat za predsednika Vrhovnog kasacionog suda Srbije", dodaje Gajić.

Dodao je i da nema ni trunku sumnje da su pravosudni organi u slučaju Aleksandra Obradovića pod komandom izvršne vlasti.

Podsetimo, Obradović je 18. septembra 2019. godine uhapšen na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije u Valjevu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GIM koju je zastupao Branko Stefanović - otac ministra unutrašnjih poslova Srbije, po povlašćenim cenama kupovala oružje iz Krušika.

Javnost tri nedelje nije bila obaveštena da je Obradović uhapšen, sve dok nedeljnik NIN 10. oktobra 2019. godine nije objavio prvu nezvaničnu informaciju nakon koje je BIRN objavio detalje o slučaju.

Odlukom Višeg suda u Beogradu uzbunjivač je 14. oktobra, posle tri sedmice provedene u zatvoru, prebačen u kućni pritvor.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi