Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ljubenović: Bolje da vam slika izađe u čitulji nego na naslovnoj strani tabloida (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 10. 2019.

Izvor: N1

Ljubenović: Bolje da vam slika izađe u čitulji nego na naslovnoj strani tabloida (VIDEO)

Pisac i aforističar Bojan Ljubenović ocenio je u Novom danu TV N1 da situacija u medijima u Srbiji već godinama "zvoni na alarm svom silinom". Ukoliko se svi ne urazimimo, mogu uslediti ozbiljni sukobi, upozorava on.

Zabrinjavajuća situacija u medijima bila je inspiracija za Ljubenovićevu novu knjigu aforizama "Šlajfna bez karaktera", za koju je ilustracije uradio Jugoslav Vlahović.

"Knjiga je nastala kao pokušaj da skrenem pažnju na loše stanje u našoj profesiji. Sve ovo nije dobro, i vodi u lošem pravcu koji može tragično da se završi (...) Zvoni na alarm svom silinom, i to već traje godinama. Od situacije u tabloidima, gde je bolje da vam izađe slika učitulji nego na naslovnoj strani, do toga da smo krenuli sa verbalnih na fizičke obračune, i da nema šanse da se to zaustavi, ako se svi ne urazumimo", primetio je Ljubenović.

Upozorio je da podele koje trenutno postoje u društvu mogu da se izrode u ozbiljnije sukobe, te da je Srbija devedesetih već prošla groz građanski rat čije posledice ovdašnje društvo i dan danas oseća.

Smatra i da je pogrešno što se stalno uzdamo u Evropsku uniju, odnosno da će doći neko sa strane da nam reši probleme.

"Niko neće dok mi to ne uradimo sami, dok ne shvatimo da ovo nikuda ne vodi, ili da vodi u nesreću", poručio je.

Kao izvor svih problema u društvu, pa i u medijima, Ljubenović vidi siromaštvo.

"Da živimo u bogatijem društvu, ne bi potpali mediji pod jednu interesnu grupu (...) Ovako kad je kolač mali, svi se bore za svoj deo da prežive", kazao je.

Iako su mediji u obavezi da budu objektivni, Ljubenović je istakao da se mnogi suočavaju sa situacijom u kojoj će ili biti ugašeni ili će napraviti kompromis sa političkim strankama i marketinškim agencijama.

Pored siromaštva, Ljubenović kao izvor velikih problema u regionu vidi nacionalizam.

"Stalno jedni te isti ljudi jašu na talasu mržnje, a ovi normalni stoje sa strane i dobijaju prekršajne prijave (...) Oblikovali su javno mnjenje kroz svoje medije i napravili ljude koji vole mržnju. Sve potiče od političkih elita - 25 godina je prošlo od rata u Hrvatskoj, Drugi svetski rat se završio 1945, da li je 1970. bilo toliko mržnje? Nije, jer su se političke elite trudile da dođe do pomirenja", podsetio je.

S druge strane, za 30 godina od početka ratova na prostoru bivše Jugoslavije, građani su osiromašali, dok oni koji promovišu mržnju fenomenalno žive, konstatovao je Ljubenović.

"Svi vodeći nacionalisti lepo žive, voze se džipovima, imaju vile. Nekada su najveće patriote najviše stradale - setite se pripovetke 'Sve će to narod pozlatiti' - a sad najveće patriote sede u džipovima iza tamnih stakala i prolaze pored nas", kazao je gost Novog dana.

Dodao je ipak da do pomirenja mora da dođe, jer je, prema njegovom mišljenju, to jedina šansa za čitav region.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi