Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Apelacioni sud oslobodio uzbunjivača iz Krušika, tužilaštvo ne pokreće istragu o trgovini oružjem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 10. 2019.

Autor: Rade Ranković Izvor: Glas Amerike

Apelacioni sud oslobodio uzbunjivača iz Krušika, tužilaštvo ne pokreće istragu o trgovini oružjem

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Višeg suda o određivanju pritvora IT stručnjaku iz fabrike "Krušik" A.O, koji je, prema pisanju medija, bio izvor za objavljivanje informacije o poslovima sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra policije Nebojše Stefanovića.

Kako je objavio Insajder, iz Apelacionog suda je istaknuto da je odluka o ukidanju rešenja doneta zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, a predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Jedini koji je za sada procesuiran u slučaju uzbunjivača iz Krušika je sam uzbunjivač, ističe u razgovoru za Glas Amerike glavni urednik "Pištaljke" Vladimir Radomirović i podseća da su i predsednik i premijerka Srbije prošle godine, na velikoj međunarodnoj konferenciji o uzbunjivačima, poručili da će država štititi uzbunjivače. I mnogo više od toga, ako je verovati rečima premijerke Ane Brnabić koje izgovorila na prošlogodišnjem skupu o uzbunjivačima:

"Država uzbunjivačima ne duguje samo dobru pravnu zaštitu kako uzbunjivač ne bi trpeo bilo kakvu odmazdu. Uzbunjivaču država duguje još nešto - a to je odgovor institucija na sluaj uzbunjivanja. Ovaj odgovor mora da bude efikasan i transparentan", izjavila je premijerka 6. juna prošle godine na konferenciji koju je organizovala "Pištaljka".

Iz tog ugla, sagovornici Glasa Amerike postavljaju logično pitanje - umesto objašnjavanja da je uzbunjivač odavao poslovne tajne, zašto tužilaštvo ne pokreće istragu na osnovu dokumenata o trgovini oružjem sa kojima je uzbunjivač A.O. izašao u javnost:

"Posao je tužilaštva da utvrdi sve činjenice o zloupotrebama u Krušiku i o tome obavesti javnost. Kad tužilaštvo obavi svoj posao pozicija ministra unutrašnjih poslova će biti dosta teška za odbranu i on morao da javnosti pokaže sve dokumente koji govore o umešanosti njegovog oca u trgovinu oružjem. Jer to je slučaj kakav dugo nismo imali, ako smo ikad imali u Srbiji da na taj način bliski član porodice jednog visokog državnog funkcionera zarađuje na poslovima sa državnom fabrikom oružja", ističe Radomirović.

"Situacija je takva da je tema naročito osetljiva, jer se radi o porodici ministra policije. I mesto da dobijemo sve informacije o tom slučaju, da sve bude javno, da imamo tužioca ili predstavnika policije koji će da govori o slučaju, mi imamo tišinu. I imamo ono šta nas sve najviše plaši - a to je odnos državnih institucija, odnos policije i tužilaštva prema onima koji ele da otkriju korupciju i kriminal", kaže za Glas Amerike Bojana Jovanović, zamenica glavnog urednika portala KRIK.

Pozicija u kojoj se našao uzbunjivač iz Krušika nije ni malo lak - protiv njega se digao sistem i biće zanimljivo videti hoće li Zakon o uzbunjivačima uspeti da zaštiti radnika valjevske fabrike koji je ukazao na brojne malverzacije u trgovini oružjem. Sa jedne strane - u igri su veliki novci i visoke pozicije, ali sa druge su obećanja najviših zvaničnika Srbije i to možda uzbunjivaču iz Valjeva daje kakve-takve šanse u borbi protiv sistema.

Iza rešetaka 20 dana

U Višem sudu su za N1 ranije u ponedeljak rekli da ovakve odluke apelacije smatraju hitnim slučajevima i da se trude da ih razmotre u što kraćem roku. Ipak, nisu mogli da preciziraju kada će veće suda postupiti po nalogu s apelacije.

Njegov novi advokat od ponedeljka je Vladimir Gajić, javio je N1.

Javnost je tek u nedelju zvanično saznala da se A.O. nalazi već duže od 20 dana u pritvoru, a tu informaciju krajem prošle nedelje prvi je objavio nedeljnik NIN.

Njegov dosadašnji advokat Ljubisav Radosavljević za BIRN je rekao da se on sumnjiči za odavanje poslovne tajne dodajući da su razlozi za pritvor besmisleni.

"Dečko je sve priznao da je to radio i tu nema razloga za pritvor. Zato se sudija i usmerio prema tome i odredio kućni pritvor. A tužilac se žalio na tu odluku, ali tužilaštvo uvek to radi“, naveo je advokat Radosavljević.

On je tada rekao i da je obrazloženje o preinačenju odluke u zatvorski pritvor šturo napisano i da je on na odluku o pritvoru podneo žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Puštanje A.O, koga su okarakterisali uzbunjivačem, tražila su i novinarska udruženja, a u nedelju uveče je održan i skup podrške ispred zgrade Centralnog zatvora u Beogradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi