Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Autorka istraživanja o trgovini oružjem: Šokirana sam! Uzbunjivač rekao istinu, ne treba on da bude u zatvoru nego trgovci oružjem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 10. 2019.

Autor: Denis Kolundžija Izvor: Cenzolovka

Autorka istraživanja o trgovini oružjem: Šokirana sam! Uzbunjivač rekao istinu, ne treba on da bude u zatvoru nego trgovci oružjem

Uzbunjivač mora hitno biti pušten, a direktor Krušika i trgovci oružjem uhapšeni. Uzbunjivač je otkrio korupciju na najvišem nivou u Srbiji i zahvaljujući toj osobi svet sada zna istinu da SAD, Saudijska Arabija i otac srpskog ministra snabdevaju teroriste oružjem, što je krivično delo po međunarodnom pravu, kaže za Cenzolovku Diljana Gajtandžijeva, autorka teksta zbog kojeg je IT stručnjak iz Krušika uhapšen.

Diljana Gajtandžijeva, bugarska novinarka i osnivačica sajta Arms voč, izjavila je za Cenzolovku da je šokirana saznanjem da je, kako prenosi NIN, uzbunjivač iz fabrike Krušik, koji je navodno otkrio novinarima tajne poslove te fabrike i grupe trgovaca oružjem, uhapšen i da se nalazi u pritvoru.

„Šokirana sam, a ova vest nije samo mene šokirala. Uzbunjivaču nije mesto u zatvoru i on mora hitno biti pušten, a direktor Krušika i trgovci oružjem moraju biti uhapšeni. Takođe, istraga mora biti povedena i protiv tužioca koji je u ovom slučaju zloupotrebio svoja ovlašćenja i strpao u zatvor osobu koja govori istinu“, kaže Gajtandžijeva.

Zahvaljujući toj osobi svet je saznao istinu

Ona je u tekstu navela da je od anonimne osobe dobila dokumentaciju iz fabrike Krušik koja sadrži i-mejlove, internu prepisku, ugovore, fotografije, raspored isporuka i ostalo.

Za Cenzolovku kaže i da ne zna ko joj je poslao tu dokumentaciju, ali da za tu osobu može da kaže je otkrila korupciju na najvišem nivou u Srbiji i da sada „svet zna istinu“.

„Zahvaljujući toj osobi svet je saznao istinu – da SAD, Saudijska Arabija i otac srpskog ministra unutrašnjih poslova snabdevaju teroriste oružjem, a to je krivično delo po međunarodnom pravu“, ističe novinarka Diljana Gajtandžijeva.

Ova istraživačka novinarka postala je poznata ovdašnjoj javnosti kada je polovinom septembra na portalu Arms voč objavila eksplozivno istraživanje o trgovini oružjem, u koju je umešan i otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branko.

Prema pisanju NIN-a, upravo je taj tekst bio okidač za pokretanje istrage o tome ko je novinarima doturio poprilično nezgodne informacije o tome kako je državna fabrika oružja Krušik po povlašćenim cenama ocu ministra policije i potpresednika Vlade Srbije prodavala oružje.

Kao epilog tog istraživačkog teksta, uhapšen je uzbunjivač A. O, IT stručnjak u fabrici Krušik, kome se na teret stavlja odavanje službene tajne. Njemu je, naveo je NIN u poslednjem broju, određen pritvor od 30 dana i on se sad nalazi u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Nakon objavljivanja priče, Arms voč je bio izložen hakerskim DDoS napadima, pa je u cilju zaštite neko vreme bio nedostupan posetiocima iz Srbije. Bugarska novinarka je za Cenzolovku tada izjavila da su ti napadi na sajt, koji je ona osnovala, dolazili upravo iz Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi