Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  15. dan štrajka Maje Pavlović: Dve nedelje ćutanja Aleksandra Vučića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 08. 2019.

Autor: Zoran Strika Izvor: Cenzolovka

15. dan štrajka Maje Pavlović: Dve nedelje ćutanja Aleksandra Vučića

Još uvek nema nikakvih odgovora na zahteve direktorke novosadske TV Kanal 9. Udruženja traže podršku Evropskog parlamenta.

Direktorka novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović započela je treću nedelju štrajka glađu, a još uvek nema naznaka da će biti primljena kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kao i prethodnih dana, svakog jutra između 5 i 8 časova čekaće ispred Predsedništva Srbije da je Vučić primi na razgovor, podsećajući na njegovu izjavu da jednom nedeljno u tom terminu prima građane.

Petnaestog dana štrajka glađu direktorka novosadske televizije Kanal 9, koja se na ovaj potez odlučila zbog nedonošenja sudskih presuda u sporovima sa organizacijama za zaštitu autorskih prava, ustala je u 3.15 časova. Već oko 5 sati ujutru bila je ispred Predsedništva Srbije, ali, kao ni prethodnih dana, sastanak se nije dogodio.

„Nismo videli predsednika, niko s nama nije kontaktirao. Ako je predsednik rekao da jednom nedeljno u tom terminu prima građane, mi ćemo da vidimo koji je to dan, bićemo tamo. Mi smo tamo sedam dana, pa ćemo da vidimo da li ćemo stići na red“, poručuje Maja Pavlović za Cenzolovku.

Ona je prošle nedelje najavila radikalizaciju štrajka, a predsedniku Vučiću je uputila zahteve. Suština tih zahteva tiče se sudskih procesa u kojima Kanal 9 i Maja Pavlović osporavaju način obračuna i visinu naknada za Organizaciju proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Organizaciju muzičkih autora Srbije (SOKOJ).

Poslednjih dana pristiže i sve veća podrška tvrdnji da bi tarife po kojima se ove naknade naplaćuju morale da se preispitaju.

Na to je ukazao i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić, Udruženje novinara Srbije pozvalo je međunarodne novinarske organizacije da podrže zahteve Maje Pavlović, Sindikat novinara Srbije dao joj je podršku i ponudio pravnu pomoć, dok su Nezavisno udruženja novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres podršku za Maju Pavlović tražili od Evropskog parlamenta.

Novinarka Dojče velea i članica ekspertske grupe Evropske federacije novinara za javne servise Sanja Kljajić navodi za Cenzolovku da je Maja Pavlović prethodni štrajk prekinula „nakon jednog ogavnog sastanka na koji je dovedena kako bi joj se natrljalo na nos da je Srbija pravna država, te da institucije ne mogu da učine ništa u njenom slučaju“. 

„Ako ne mogu nadležne institucije da reše problem, niti predsednica Vlade sa celokupnim izvršnim aparatom, pa kako onda može predsednik države? Retoričko pitanje. Ukoliko Aleksandar Vučić reši pitanje Kanala 9, to će svakako biti uspeh za jednu lokalnu televiziju, ali još jedan debakl medijskog sistema sa svim njegovim akterima. Jer sve i da predsednik države iskoristi svoju preobimnu moć da nešto učini, on će to učiniti samo kako bi prisvojio još koji politički argument, a ne kako bi pomogao medijima. S druge strane, ‘sistematski uništena od idiota’, medijska zajednica ima vrlo malo moći i manevarskog prostora da samostalno izdejstvuje promene. I tako se mi ponovo, po ko zna koji put i na ko zna koju temu po redu, vrtimo u začaranom krugu u kom je preteško biti optimista“, komentariše aktuelnu situaciju Sanja Kljajić za Cenzolovku.

Podsetimo, Maja Pavlović po treći put štrajkuje glađu, jer već godinama čeka presude u procesima koji se tiču visokih naknada za lokalne televizije, kojima je 2015. godine oduzeta ova frekvencija i dodeljena regionalna. Iako je sud utvrdio kako su tim korakom lokalne televizije dovedene u nepovoljan položaj, naknade su ostale iste. 

Pozivajući se na odredbe Zakona o autorskim pravima, direktorka Kanala 9 plaća naknade organizacijama za zaštitu autorskih prava, ali prema prethodnoj tarifi, koja nije sporna, a koja se naplaćivala po procentu od mesečnih prihoda od emitovanja. Maja Pavlović je u intervjuu za Cenzolovku poručila da će ona i njen pravni tim borbu nastaviti u Strazburu, na Evropskom sudu za ljudska prava.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi