Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  12. dan štrajka Maje Pavlović: Sve šira podrška njenim zahtevima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 08. 2019.

Autor: Zoran Strika Izvor: Cenzolovka

12. dan štrajka Maje Pavlović: Sve šira podrška njenim zahtevima

Direktorka novosadskog Kanala 9 počela je današnji štrajk tako što je jutros, između 5 i 8 časova, čekala da je predsednik Aleksandar Vučić primi. Sve više novinara i organizacija odlučuje se na otvorenu podršku njenim zahtevima.

Nakon što je u četvrtak ispred zgrade u kojoj radi predsednik Srbije najavila radikalizaciju štrajka i uručila svoje pismo sa zahtevima predsedniku Aleksandru Vučiću, dvanaestog dana štrajka glađu Maja Pavlović je od ranog jutra čekala da bude primljena kod predsednika, ali se to nije dogodilo. Prama pisanju medija, Vučić se i dalje nalazi u SAD.

Maja Pavlović štrajk nastavlja ispred zgrade Predsedništva sve do ispunjenja devet zahteva koje je dostavila Vučiću. U pitanju su isti zahtevi koje je imala i tokom drugog štrajka glađu, a tiču se visine naknada koje Kanal 9, kao i druge lokalne televizije, mora da plaća državi, diskriminacije TV Kanal 9 u odnosu na druge medije u Novom Sadu…

„Prošlo je 8 sati, danas predsednik nije primao građane i 12. dan štrajka glađu teče. Ubuduće ostajem ovde i čekam da me primi, pošto je još 2016. godine rekao da će jednom nedeljno primati građane od 5 do 8 ujutru, pa ćemo videti. Meni mnogo znači što svaki dan stiže sve više otvorene podrške, to je divno. Sindikat novinara je razumeo i podržao moje zahteve, ponudili su pravnu pomoć“, poručuje Maja Pavlović za Cenzolovku.

SINOS: Hitno umanjiti naknade

Sindikat novinara Srbije (SINOS) oglasio se jutros povodom štrajka glađu vlasnice Kanala 9 i pružio joj podršku u borbi za ispunjenje zahteve. Kako su naveli, oni podržavaju njene zahteve i smatraju da nadležne institucije u „najkraćem roku treba da donesu odluku o umanjenju nerazumnih dažbina za Kanal 9, koje su nesrazmerno velike u odnosu na status te novosadske televizije“.

„Ukoliko se to pitanje hitno ne reši na pravedan način, biće jasno da je reč o daljem pritisku države na lokalne medije, o čemu će Sindikat obavestiti Evropsku i Međunarodnu federaciju novinara (EFJ/IFJ) čiji je punopravni član“, navode u SINOS-u.

Podrška Maji Pavlović stiže i iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže za Cenzolovku da je veoma zabrinut za Maju Pavlović i da mu je teško što ona ponovo štrajkuje glađu. Kako kaže, njene slučaj je „postao paradigma ove naše nedođije“, i dodaje da je očigledno da Maja Pavlović više ne vidi normalan izlaz iz situacije u kojoj se našla njena televizija i da je sada rešila da ide do kraja.

„U Srbiji je, izgleda, jedino rešenje da ti Vučić nešto odobri i onda sve može da se reši u roku od pola sata, a ako idete regularnim putem, kroz institucije, onda vam pomoći nema. Mnoge stvari se dešavaju mimo zakona, ali ako se anomalije primećuju u zakonima, onda se one u normalnim državama ispravljaju. Morate da pogledate u kakvim uslovima rade mediji i televizije, čija je oprema skupa u svakoj državi, i tu bi ministarstvo i druge institucije morali da reaguju i da pokušaju da usklade propise sa onim što život nameće. Mi imamo slučaj da su nameti ogromni a prihodi mali, a ukoliko posao radite profesionalno i nepristrasno, prihodi su automatski još manji i, nažalost, nema načina da ispoštujete ono što država nameće kao obavezu“, ukazuje Bodrožić za Cenzolovku.

On dodaje da je Kanal 9 primer toga da stvari moraju da se menjaju i da je potrebno da se uvažava ekonomsko stanje u društvu kako bi se ljudima omogućilo da rade svoj posao. Takođe, ovaj slučaj pokazuje i da se zakoni primenjuju drakonski onda kada građanin mora nešto da plati državi, ali da je potpuno obrnuta situacija kada državne institucije moraju nešto da plate ljudima – onda se na pravdu čeka nekoliko godina ili se ne dočeka.

Bodrožić: Propagandistički mediji preko konkursa izmiruju obaveze

Bodrožić kaže da u delu medijske scene postoji saglasnost sa tim da se naknade koje se plaćaju organizacijama za zaštitu autorskih prava na neki način moraju regulisati, jer mediji sada ne mogu da izdrže te naknade. Objašnjava da predstavnici Medijske koalicije (NUNS, NDNV, ANEM, AOM, Lokal pres, AM), kao i Udruženja novinara Srbije, smatraju da bi sadašnje naknade koje mediji plaćaju organizacijama trebalo da se redefinišu. 

„Problem je što imamo veliki broj medija koji su se pretvorili u propagandne mašine, dobijaju novac iz javnog sektora, državnog i lokalnog budžeta, i njima je svejedno – te naknade plate jer imaju para. Imamo problem kako da okupimo tu medijsku scenu, zato što imamo one kojima je em dobro, em jednostavno neće da guraju prst u oko vlastima. Mnogo je medija, organizacija, asocijacija, koji kao da su postali deo vladajuće koalicije, preko komisija raspoređuju novac sami sebi i automatski izmiruju obaveze. A onda imate medije koji pokušavaju da rade posao profesionalno, preživljavaju i na svojoj koži osećaju sve ono što je nenormalno u ovom društvu, pa, između ostalog, i te tarife koje su zaista za sadašnje prilike prevelike“, zaključuje predsednik NUNS-a.

Podsećamo da zbog toga što već nekoliko godina čeka sudske odluke u sporovima u kojima Kanal 9 osporava naknade koje mora da plaća, advokati Maje Pavlović sada pripremaju predstavku koja će biti prosleđena Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Više o tome koje je zahteve Maja Pavlović uručila predsedniku Srbije možete da pročitate OVDE.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi