Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  REM još uvek ne dodeljuje nacionalnu frekvenciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 08. 2019.

Autor: A. P. Izvor: Danas

Posle osporavanih konkursa Regulatorno telo za elektronske medije ne pominje novog emitera

REM još uvek ne dodeljuje nacionalnu frekvenciju

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nije raspisalo konkurs za dodelu nacionalne televizijske frekvencije godinu i četiri meseca nakon jednog neuspešnog pokušaja pronalaženja novog TV emitera.

Poslednji konkurs za dodelu slobodnih frekvencija REM je raspisao 26. aprila prošle godine, a Savet REM-a je nakon više od trideset sednica dodelio sve dozvole, osim nacionalne frekvencije za televiziju.

Savet REM-a dozvole je dodelio u martu ove godine, skoro godinu dana nakon raspisivanja konkursa, deset regionalnih televizijskih frekvencija i osam radijskih dozvola, ali ne i frekvenciju za nacionalnog televizijskog emitera.

Za emitovanje signala na području cele Srbije bile su prijavljene četiri televizije – to su radiodifuzno preduzeće „Studio B“, RTV „BK Telekom“ d.o.o. iz Beograda, „LTR“ mediji i komunikacija d.o.o. iz Beograda i „Kopernikus Cable Network“ d.o.o. iz Niša.

Privredno društvo „LTR“, iza kojeg stoji nemačka medijska kuća „RTL“ i televizija BK povukli su se još pre završetka konkursa. „RTL“ je samoinicijativno odustao dok je televizija BK diskvalifikovana jer nije ispunjavala uslov o broju zaposlenih. Pravilnikom je propisano da televizija ima najmanje 15 zaposlenih lica, dok je BK imala četvoro. Pored toga, tokom trajanja konkursa, četvorica zaposlenih na BK i glavni i odgovorni urednik BK TV Miodrag Popov dobili su otkaz te ovaj medij nije imao nijednog zaposlenog.

Televizija „Kopernikus“ na kraju nije dobila nacionalnu frekvenciju koja je oglašena konkursom, ali uz prethodne brojne kontroverze i polemike oko vlasništva nad ovom televizijom i koncentracije većinskog medijskog uticaja.

Regionalne dozvole su tom prilikom dobili, kako je pisao UNS, isključivo mediji bliski vlastima. Posebno se ističe privredno društvo „Kopernikus Kejbl Netvork“ koje je dobilo tri regionalne televizijske dozvole za pokrivenost zone Besna Kobila, Tupižnica Deli Jovan i Cer-Maljen. Suvlasnik firme „Kopernikus Kejbl Netvork d.o.o.“ iz Niša, koja poseduje više kablovskih televizijskih kanala je poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović. Inače, Zvezdan je brat niškog biznismena Srđana Milovanovića koji je u decembru prošle godine kupio od „Antena grupe“ nacionalne televizije Prva TV i O2. „Kopernikus Kejbl Netvork“ je konkurisao i za nacionalnu frekvenciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi