Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Maja Pavlović: Nemamo više finansijskih mogućnosti da čekamo zakonsku proceduru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 08. 2019.

Autor: FoNet Izvor: N1

Maja Pavlović: Nemamo više finansijskih mogućnosti da čekamo zakonsku proceduru

Kanal 9 je bio strpljiv godinama i mi više nemamo finansijskih mogućnosti da čekamo dugotrajnu zakonsku proceduru kojom bi se izmenila sporna tarifa udruženjima za zaštitu autorskih prava, rekla je Maja Pavlović vlasnica te novosadske elevizije, koja deseti dan štrajkuje glađu ispred REM-a u Beogradu.

Pavlović kaže da tarifa prema kojoj se njenoj televizji obračunava dug od tri miliona dinara važi od 2014. godine i podseća da je pre toga njena televizija sve redovno namirivala. Pavlović smatra da je naplata tarife prema sadašnjim standardima nezakonita i neustavna.

"Uvođenjem minimalne naknade, mi smo dovedeni u bezizlaznu situaciju", rekla je Pavlović. Ona je objasnila da se prema toj tarifi podrazumeva da jedna lokalna televizija ima mesečne prihode od 2,5 miliona dolara mesečno, što je, kako je rekla, suludo očekivanje.

"Upravo zato je predsednik ANEM Veran Matić rekao da je neophodno korigovati minimalni iznos naknade, jer je on neralno posatavljen", rekla je Pavlović. 

Ona podseća da Kanal 9 plaća naknade, ali u skladu sa prethodnom tarifom, a u tome upravo i leži spor sa udruženjima koja se bave zastupanjem autorskih i srodnih prava.

To je odgovor na saopštenje Unije diskografa Srbije (UDS), koja predlaže sastanak i razgovor o prevazilaženju nesporazuma u vezi sa novosadskim Kanalom 9 čija vlanica Maja Pavlović po treći put štrajkuje glađu. UDS je pozvala predsednika ANEM Verana Matića da apeluje na Maju Pavlović da prekine štrajk glađu i da se organizjuje sastanak sa predstavnicima organizacija Sokoj, OFPS i PI, kao i predstavnicima udruženja novinara UNS. 

Cilj tog susreta bio bi prevazilaženje nesporazuma Kanala 9 sa organizacijama Sokoj, OFPS i PI oko plaćanja naknade, utvrđivanja činjenica i dogovor o sporazumu između tih organizacija i Kanala 9.

Pavlović kaže da će se odazvati pozivu na razgovor, ali podseća i da su svi prethodni razgovori bili neproduktivni, jer niko nije odstupio.

Vlasnica Kanala 9 ni 10 dan štrajka glađu nije dobila očekivani pozziv iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Iako protestuje ispred REM-a iz tog regulatornag tela ovaj put joj se niko nije obratio. 

Sa druge strane, članica Saveta REM Olivera Zekić rekla je za FoNet da je REM pokušavao da pomogne Maji Pavlović, ali da nije uspeo. Pavlović kaže da se nakon svakog njenog štrajka glađu neko oglasi nenadležnim. 

"Nakon prvog štrajka glađu ministarstva su se oglasila nenadležnim, nakon mog drugog štrajka glađu REM se oglašava nenadležnim, premijerka je rekla da je bespomoćna u rešavanju našeg zahteva", podseća Pavlović. 

"Zato mi sada tražimo sastanak kod predsednika, jer je on sam rekao da je zanteresovan za naš slučaj. Čekamo da vidimo da li je predsednik taj koji može da nam pomogne", rekla je Pavlović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi