Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vlast se neće odreći kontrole nad REM-om
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 08. 2019.

Autor: A. Popović Izvor: Danas

Mali izgledi da će zahtev opozicije za smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije biti ispunjen

Vlast se neće odreći kontrole nad REM-om

Vlast neće dozvoliti da se ispuni zahtev opozicije za smenom članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) jer bi time izgubili glavni mehanizam kontrole nad medijima i svoju propagandnu mašineriju, ocenili su sagovornici Danasa.

Opozicija je nakon pregovora o izbornim uslovima dala rok vlastima do 15. septembra za smenu kompletnog Saveta REM – zbog nesavesnog rada, i izbor novih članova. U suprotnom, opozicija će bojkotovati izbore.

Predstavnici vlasti odmah su kategorično odbili ovaj uslov uz obrazloženje da ne postoje zakonski osnovi za to.

Ipak, Zakon o elektronskim medijima ostavlja mogućnost da se postupak razrešenja pokrene na predlog barem 20 poslanika Skupštine Srbije, piše agencija Beta. Uz ovaj predlog, potrebno je da se dokaže da su funkcioneri REM nesavesno radili svoj posao te da Savet da mišljenje o razrešenju.

Na ovo podseća i novinar Đorđe Vlajić, ističući da je zakonom jasno regulisan način smene, te da nije tačno ono što su govorili čelnici SNS.

– Zahtev za smene na čelu REM je logičan jer regulator ne radi svoj posao. On je postao servis vlasti koji štiti njima bliske elektronske medije, a oni rade kao propagandni sistem i medijska batina u korist vlasti. To je jedan začarani krug i zato ne žele da dopuste bilo kakve smene na njegovom čelu. I opozicija to vidi i pokušava da ga razbije, kako bi se stvorio fer medijski ambijent, objašnjava Vlajić. Privatni emiteri se, primećuje on, zahvaljujući ovoj zaštiti ponašaju kao „gospodari javnog dobra“ odnosno nacionalne frekvencije.

Ipak, Vlajić smatra da su upravo iz ovih razloga male verovatnoće da do smena i ispunjenja zahteva zaista i dođe, posebno u naznačenom roku.

– Imam utisak da će se vlast na sve načine boriti protiv toga i da se neće odreći jednog vrlo ozbiljnog mehanizma za kontrolu javnog mnjenja, naglasio je on.

Dinko Gruhonjić, programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) takođe ocenjuje da smene na čelu regulatornog mehanizma za elektronske medije nisu moguće.

– Režimu ne pada na pamet da razmišlja u tom smeru jer Aleksandar Vučić ima posebnu patološku potrebu da bude u medijima – ima poseban pik na novinare i taman ga mučili neće popustiti pritisak dok god ne bude prinuđen, istakao je Gruhonjić.

On zaključuje da takva vrsta „prinude“ može doći jedino spolja odnosno sa Zapada, te da bez takve vrste pritiska opozicija neće moći da ostvari svoj zahtev.

– Problem je što institucionalnim putem ne može ništa da se promeni. Bojim se da ni opozicija nije svesna toga i da zato nisu najbolje formulisali ovaj zahtev. To je omogućilo predstavnicima vlasti da se dodatno izruguju, ukazuje Gruhonjić.

Iz nevladinih organizacija CRTA, CESID i Transprentnost takođe su ukazali da je neophodno da REM radi brže po prijavama koje dobija posebno tokom izbornog procesa i da postoje brojne nepravilnosti tokom oglašavanja.

Tri upražnjena mesta u Savetu

Savet regulatornog tela za elektronske medije trenutno ima šest članova od ukupno devet mesta. Tri mesta koja su upražnjena već tri godine rezervisana su za predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina, udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika, udruženja kompozitora i nadležni skupštinski odbor za kulturu i informisanje. Po proceduri propisanoj Zakonom o elektronskim medijima potrebno je da nadležni skupštinski odbor uputi javni poziv da se popune upražnjena mesta, a predloge kandidata je potrebno podneti u roku od 15 dana od dana objavljivanja poziva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi